Agent Amersfoort niet schuldig aan overlijden arrestant

AMERSFOORT - De politieman die begin dit jaar in Amersfoort een arrestant terug zijn cel in duwde, waardoor deze viel en later overleed, handelde rechtmatig. Tot die conclusie komt het Openbaar Ministerie na onderzoek door de Rijksrecherche.
Bij de insluiting van de dronken man op 17 januari, wilde de verdachte de cel uitlopen. De agent duwde hem terug, waardoor de arrestant viel. Hij liep daarbij hersenletsel op en overleed daar een week later aan.

BEGRIJPELIJK

Volgens het OM is het "begrijpelijk en geboden" dat de agent de man belemmerde om de cel uit te gaan. "Het is immers zijn taak om te voorkomen dat ingesloten personen de cel verlaten." Er was volgens het OM ook geen andere mogelijkheid dan de verdachte daarbij terug te duwen. De agent kon ook niet hebben voorzien dat de verdachte daarbij "nagenoeg rechtstandig achterover zou vallen met het letsel tot gevolg".

DRONKENSCHAP

Aanleiding voor de insluiting was een melding van overlast bij nachtopvang Kwintes in Amersfoort. De 68-jarige man die de overlast veroorzaakte was dermate onder invloed van alcohol dat de politiemannen, die op de melding waren afgekomen, besloten de man aan te houden voor openbare dronkenschap. Ook op het bureau gedroeg de man zich recalcitrant, schrijft het OM. Na zijn val in de cel werd hij overgebracht naar het UMC Utrecht. Op 25 januari 2017 overleed de man.
De politie in Amersfoort noemt het incident op Facebook vandaag "een trieste gebeurtenis". Tegelijk zijn ze op het bureau in Amersfoort "opgelucht dat het Openbaar Ministerie dit standpunt heeft ingenomen".

GEVOELIG

Het incident kwam indertijd voor de agenten in Amersfoort op een gevoelig moment. De rijksrecherche stelde eerder die week een onderzoek in naar de aanhouding van
. Die overleed nadat hij in de Langestraat was opgepakt en onwel was geworden in het cellencomplex in Houten.