Utrecht neemt maatregelen tegen 'kerstboomchaos'

UTRECHT - Utrecht onderneemt actie om kerstbomen na de feestdagen snel te kunnen inzamelen. De stad lijkt lering te hebben getrokken uit de problemen van begin dit jaar. Toen lagen er eind januari op diverse plekken in de Vogelenbuurt nog stapels kerstbomen.
Bewoners lieten RTV Utrecht toen weten zich te storen aan de rotzooi. De gemeente erkende dat er in de Vogelenbuurt iets mis was gegaan. Een voertuig van de gemeente ging nog dezelfde dag de wijk in om de stapels bomen te verwijderen.

EXTRA AANDACHT

De gemeente besteedt dit jaar extra aandacht aan het ophalen van afval en kerstbomen, naar eigen zeggen omdat de kerstdagen dit jaar op een maandag en een dinsdag vallen. Daardoor wordt het voorafgaande weekend 'verlengd'.
"Elk jaar zetten we extra capaciteit in rondom de feestdagen," zegt wethouder Kees Geldof. "Ook zien we dat het een enorme uitdaging is om de naar schatting 60.000 kerstbomen op te halen die door onze inwoners worden aangeboden. Rond de laatste jaarwisseling hebben we gemerkt dat de inzameling van kerstbomen lastiger ging dan normaal."

WIJKGERICHT

Dit jaar wordt de inzameling van kerstbomen "wijkgericht" uitgevoerd, schrijft de gemeente. "Gedurende de eerste vier weken van het nieuwe jaar worden in iedere wijk eenmaal per week de kerstbomen huis-aan-huis ingezameld. Daarnaast worden in iedere wijk minimaal twee locaties ingericht waar kerstbomen worden weggebracht. De kerstbomen worden daar in elk geval één keer per dag opgehaald."