Utrechtse bouwbedrijven floreren door economische groei

PROVINCIE UTRECHT - Utrechtse bouwbedrijven zijn blij dat de economie weer aantrekt. Overal worden weer huizen gebouwd en gerenoveerd en dat levert veel werk op. Maar er is ook een keerzijde aan de economische voorspoed. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft becijferd dat er de komende jaren meer dan 50.000 nieuwe mensen nodig zijn in de bouw.
Veel bouwvakkers zijn de afgelopen jaren met pensioen gegaan en jonge bouwvakkers zijn er te weinig. Kortom, er is veel vraag naar werknemers maar die zijn er niet altijd.
"Aannemers zijn niet zo dat ze werk zullen weigeren, maar je hebt wel langere planningsperiodes. Als je iets wil, moet je veel geduld hebben. Het andere aspect is natuurlijk ook dat schaarste invloed heeft op de prijs. De lonen en de tarieven zullen de komende tijd wel omhoog gaan", aldus een woordvoerder van het Economisch Instituut voor de Bouw.

PERSONEEL

Utrechter Jeffrey Serno herkent zich in de verklaring van het instituut. Hij is eigenaar van een stucadoorsbedrijf en heeft inmiddels vijftien man personeel in dienst. Serno: "De markt trekt heel erg extreem aan. Vaklieden zijn momenteel weinig beschikbaar. Jongens die beschikbaar zijn, doen hun eigen werk en dan kan je het nog niet aan."

OPLOSSING

Werklozen en buitenlandse arbeidskrachten kunnen het tekort aan mensen niet opvangen. Naar verwachting komt de arbeidsmarkt in de bouw vanaf 2020 weer in rustiger vaarwater.
Brancheorganisatie Bouwend Nederland wil ondertussen actief op scholen jongeren werven voor een carrière in de bouw. Daarnaast lopen er al proeven om statushouders met een bouwachtergrond een versnelde opleiding aan te bieden.

Utrechtse stucadoor Jeffrey heeft het super druk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.