Snorfiets mag van Kamer naar rijbaan

UTRECHT - Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van het kabinet om gemeenten de mogelijkheid te geven de snorfiets naar de rijbaan te verplaatsen. VVD en CDA, die er eerder op tegen waren, gaan nu wel akkoord met de maatregel.
Een aantal gemeenten waaronder Amersfoort en Utrecht willen al langer de snorfietsen verbannen naar de rijbaan. Dan gaat wel een helmplicht gelden. Na een jaar zal de maatregel worden geëvalueerd, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat.
Remco Dijkstra van de VVD wees erop dat de problemen op fietspaden in de grote steden steeds groter worden. Door de maatregel zal het aantal ongelukken volgens hem flink afnemen. De PVV is fel tegen het plan.
Milieudefensie is er blij mee. "Scooters zorgen niet alleen voor heel onveilige situaties omdat ze bijna allemaal te hard rijden, maar zijn ook extreem vervuilend. Met name voor fietsers die erachter rijden. Scooters veroorzaken een kwart van alle luchtvervuiling op het fietspad", zegt een medewerker.