Nieuwe baas Huis voor Klokkenluiders

UTRECHT - Hoogleraar Erwin Muller gaat tijdelijk aan de slag bij het Huis voor Klokkenluiders. Het huidige bestuur vertrekt, nadat uit een onderzoek was gebleken dat de organisatie helemaal op de schop zou moeten. Muller is hoogleraar Veiligheid en Recht in Leiden en vicevoorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Dat werk blijft hij doen.
Het Huis voor Klokkenluiders in Utrecht is opgezet om mensen te helpen als zij misstanden bij hun bedrijf of bij de overheid willen melden. Het Huis heeft twee vleugels: de ene kant adviseert mensen die een klacht willen doorgeven, de andere kant onderzoekt mogelijke misstanden.

HELDERE VISIE

De indeling maakt het moeilijk om de organisatie aan te sturen, concludeert adviseur Maarten Ruys in een onderzoek naar het Huis. Hij stelt ook dat het bestuur niet genoeg steun heeft onder het personeel en dat er geen "heldere en eenduidige visie" is. Daarom zou er een "Huis voor Klokkenluiders 2.0" moeten komen.
Voorzitter Paul Lovens was enkele maanden geleden al vertrokken. Zijn taken werden waargenomen door Edith Snoeij. Zij vertrekt nu ook, net als de andere bestuursleden. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil zo snel mogelijk een nieuw bestuur formeren, inclusief een volwaardige voorzitter.

PUINHOOP

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak was de indiener van het wetsvoorstel over bescherming van klokkenluiders en de oprichting van het Huis. Hij zegt dat de vorige minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, het tot een "
" heeft laten komen.
Het Huis ging vorig jaar van start. De organisatie kreeg meteen veel meer meldingen dan verwacht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.