Meer arme gezinnen in gemeente Utrecht

UTRECHT - Het aantal gezinnen dat in Utrecht in armoede leeft is de afgelopen jaren opnieuw gestegen. Waren er in 2012 nog 23.900 gezinnen in armoede, vorig jaar waren dat er al 25.200. Dat schrijft wethouder Victor Everhardt in een brief aan de gemeenteraad.
De wethouder deed onderzoek naar armoede in de gemeente Utrecht. Volgens Everhardt leeft een huishouden in armoede wanneer het minder dan 125 procent van het wettelijk sociaal minimum te besteden heeft.

TIENDUIZEND KINDEREN

De groei komt vooral door een toename van gezinnen op bijstandsniveau. Het zijn met name huishoudens die langdurig een laag inkomen hebben. Schrijnend is dat bijna tienduizend Utrechtse kinderen opgroeien in een gezin met een laag inkomen. Uit de brief blijkt verder dat bijna de helft van de groep met een laag inkomen een allochtone achtergrond heeft.
De wethouder heeft de onderzoeksresultaten vastgelegd in de 'armoedemonitor'. Hij constateert dat de groei van het aantal gezinnen met een laag inkomen afvlakt. Ook is hij tevreden over de hulp die die gezinnen geboden wordt, bijvoorbeeld in de vorm van de U-Pas en de U-Polis. De U-Pas geeft een houder korting bij bijvoorbeeld sporten of reizen. De U-Polis is een goedkope zorgverzekering.

ARMOEDE IN KWADRAAT

De wethouder maakt zich wel zorgen over 'armoede in het kwadraat'. Dat zijn huishoudens met een laag inkomen en een schuldenprobleem.
Everhardt roept mensen met problematische schulden op om zich tijdig te melden bij een buurtteam, die ze verder kunnen helpen.

Aantal arme gezinnen in Utrecht neemt toe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.