Meer gemeenten kiezen voor vuurwerkvrije zones

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - In elf gemeenten in de provincie Utrecht zijn gebieden aangewezen waar met Oud en Nieuw geen vuurwerk mag worden afgestoken. RTV Utrecht heeft het vuurwerkbeleid per gemeente verwerkt in een interactieve kaart. Het vuurwerkverbod wordt vooral toegepast rond ziekenhuizen, zorgcentra en plaatsen waar veel dieren verblijven, zoals kinderboerderijen of de vogelopvang.
Het aantal vuurwerkvrije zones neemt elk jaar toe. Vorig jaar besloten acht gemeenten gebieden aan te wijzen waar mens en dier geen last hoeft te hebben van knallen en flitsen. In 2015 waren het zeven gemeenten van de 26 in onze provincie. Van Utrechtse Heuvelrug is bekend dat de maatregel sterk wordt overwogen, maar burgemeester Frits Naafs laat eerst nog onderzoeken of het draagvlak onder de inwoners wel groot genoeg is.

ONBEGONNEN WERK

Gemeenten die geen vuurwerkvrije zones invoeren zeggen veelal dat er geen aanleiding voor is. Het kwam ook vaak simpelweg niet aan de orde in de gemeentepolitiek, of de raadsleden vinden dat het handhaven van een vuurwerkverbod onbegonnen werk is.
Wethouder Linda van Dort van Stichtse Vecht vindt dat handhaving wel kan. In haar gemeente geldt een vuurwerkverbod rond drie kinderboerderijen. "Met name omdat de beheerders van de kinderboerderij aangeven dat de dieren er last van hebben", aldus de bestuurder. "Die gaan het echt wel melden als er vuurwerk wordt afgestoken."

RISICO'S IN KAART

Lopik zegt dat goed overleg tussen de gemeente en de politie volstaat. Die brengen ieder jaar de risico's in kaart en nemen waar nodig maatregelen. Activiteiten en evenementen die voor overlast kunnen zorgen worden daarnaast van tevoren aangekondigd, zodat iedereen zich erop kan voorbereiden. Ook worden, net als in de meeste gemeenten, de afvalbakken naar binnengehaald om vuurwerkvandalen geen kans te geven ze op te blazen.
Bunnik voelt eveneens weinig voor het verbieden van vuurwerk op bepaalde plaatsen. Liever lossen de inwoners het onderling op. De gemeente voert een zogenoemde 'positieve' campagne met posters die mensen oproept om tijdens de jaarwisseling rekening met elkaar te houden.

DORPSFEEST

In Woudenberg werden feestvierende jongeren de afgelopen jaren in het gareel gehouden met een groot dorpsfeest. Dat gaat dit jaar
, omdat de organisator de vereiste vergunningen niet heeft rondgekregen. De gemeente heeft wel vuurwerkvrije zones ingesteld en zorgt voor extra toezicht, maar zelf een oudjaarsfeest organiseren gaat burgemeester Titia Cnossen te ver.
Overigens is Utrecht volgens de Bosatlas van de veiligheid de enige van de vier grote steden die geen centrale vuurwerkshow voor de inwoners organiseert. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag doen dat wel.