'Goudeerlijk' maisbrood van Jumbo blijkt niet zo eerlijk

UTRECHT - Het boerenmaisbrood van de Jumbo is uitgeroepen tot meest misleidende product in de verkiezing van het Gouden Windei van foodwatch. Het zogenaamde maisbrood wordt namelijk gebakken zonder maismeel en krijgt zijn gele kleurtje door toegevoegde kurkuma.
Jumbo Goudeerlijk wordt geheel gebakken van tarwemeel en gedecoreerd met 3 procent gepofte mais en 2 procent maisgries. Het brood wordt geel gekleurd met kurkuma. Volgens Jumbo is "de aanname dat maisbrood van maismeel gemaakt zou moeten zijn, niet juist". Volgens de supermarktketen zou het gebruik van maismeel de bakkwaliteit niet ten goede komen.

ALDI

Het brood van de supermarkt kwam met 31 procent van de 15.000 stemmen op de eerste plaats. De kalfsleverworst zonder kalfslever van Aldi werd tweede met 21 procent van de stemmen. Aldi heeft toegezegd de kalfsleverworst aan te gaan passen: het varkensvlees wordt vervangen door kalfslever met één Beter Leven ster van de Dierenbescherming.
Het brood van de Jumbo is overigens niet het enige dat zonder maismeel wordt gemaakt. Veel maisbrood zou worden gebakken met een deel maismeel of zelfs helemaal zonder. "Maar Jumbo is wel de enige die het misleidende brood vervolgens als 'goudeerlijk' verkoopt", aldus foodwatch.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.