Slecht nieuws voor Zuzu (5): kleuter met Down krijgt geen verblijfsstatus

AMERSFOORT - Slecht nieuws voor Zuzu, het 5-jarige jongetje met Downsyndroom dat uitgezet dreigt te worden naar Irak. Staassecretaris Harbers maakt geen gebruik van zijn bevoegdheid om het kind en zijn moeder een verblijfsstatus te geven.
Burgemeester Bolsius van Amersfoort, waar Zuzu in het AZC verblijft, is zeer teleurgesteld. Hij diende een speciaal verzoek in bij het ministerie. "Dat doe ik niet zomaar", zegt Bolsius in een reactie.
SCHRIJNEND
"De gezondheid van Zuzu, maar ook het verscheurde gezin, de oorlogstrauma's bij de kinderen en de toekomst van Khansaa als alleenstaande moeder in Irak zijn zo schrijnend dat ik vind dat er een uitzondering gemaakt moet worden. Dit doet mij verdriet. Ik zie dat de staatssecretaris niet op al mijn argumenten een antwoord geeft."
Zuzu, zijn moeder en zijn broer Ali dreigen naar Irak te moeten omdat de moeder daar vandaan komt. De vader en het zusje van het gezin zitten nog in Syrië, maar kunnen daar niet weg.
PETITIE
Initiatiefnemers van de petitie 'Zuzu moet blijven' zeggen dat uitzetting van de kleuter een ramp is omdat hij in Irak niet de zorg kan krijgen die hij nodig heeft. De petitie werd bijna 20.000 keer getekend, waardoor de zaak aandacht kreeg in politiek Den Haag.
Burgemeester Bolsius blijft zich hard maken voor het lot van Zuzu. "Eigenlijk heb ik al het zwaarste middel ingezet, maar toch wil ik doorgaan", zegt hij in een video op YouTube.

Burgemeester Bolsius voelt verdriet, maar geeft nog niet op.