2017: Verbouwing Woerdens stadhuis loopt uit op een drama

WOERDEN - De oplevering van het nieuwe, moderne stadhuis in Woerden zal eind volgend jaar een feest zijn, maar wel een feest met een rouwrand. Op de achtergrond zal het drama van 12 mei doorklinken. Op die dag komt de 43-jarige Jaap Veth uit Almkerk om het leven bij de bouw van het stadhuis.
De medewerker van sloopbedrijf Lek is 's ochtends bezig in het pand als er een vloer instort. Hij komt onder het puin terecht. Van het drie verdiepingen tellende pand storten twee lagen gedeeltelijk in. De bovenste laag dreigt ook naar beneden te komen. Een groot deel van de omgeving wordt daarom afgezet.

ONVEILIG

Door het instortingsgevaar is hulpverlening lastig en kan het lichaam pas negen uur na het ongeval geborgen worden. "Het is een onveilige situatie waardoor we niet kunnen werken," zegt een woordvoerder terwijl de man nog onder het puin ligt.
Aan het einde van de dag maakt burgemeester Victor Molkenboer tijdens een persconferentie officieel bekend wat iedereen al verwacht: Jaap Veth heeft het ongeluk niet overleefd.

VERDRIET

Bij de collega's van de omgekomen man heerst grote verslagenheid. Een collega die een kraan bestuurde ziet het ongeluk gebeuren. Ook burgemeester Molkenboer zegt geraakt te zijn. "Een bedrijfsongeval van deze omvang roept enorme emoties op. Uiteraard laat dit mij ook niet onberoerd, ook omdat het een ongeval betreft in ons eigen gemeentehuis. Dat raakt ons en mij diep", zegt hij tijdens een persconferentie.

SLOOP

De dag na het ongeluk beslist de gemeente om het ingestorte deel van het stadhuis te slopen.
is noodzakelijk omdat er verder instortingsgevaar dreigt.
Door het ongeval loopt de bouw van het stadhuis flinke vertraging op. De oplevering staat nu gepland voor november 2018. Ook de kosten van de renovatie zijn hoger dan beraamd. De gemeente moet 1,4 miljoen extra uittrekken voor de bouw van het gemeentehuis.

ONDERZOEK

Ondertussen doet de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) onderzoek naar het ongeluk. Duidelijk moet worden hoe het drama heeft kunnen gebeuren en wie verantwoordelijk is voor mogelijke fouten die zijn gemaakt tijdens de verbouwing. Het is uiteindelijk aan het Openbaar Ministerie om te bepalen of er iemand strafrechtelijk vervolgd wordt.
Aanvankelijk zou het onderzoek in het najaar zijn afgerond, maar aan het eind van 2017 ligt er nog altijd geen rapport. Ook de gemeente laat een externe deskundige onderzoek doen naar de toedracht en de effecten op de bouw.

GEDENKSTEEN

De Woerdense gemeenteraad
dat in het nieuwe stadhuis aan de Bleek een speciale gedenksteen komt voor de omgekomen bouwvakker. Uiteindelijk is het aan de familie van Veth of zo'n gedenkplek daadwerkelijk komt. "Dat doen we uiteraard als de nabestaanden dat willen. Zij moeten dat beslissen'', zegt wethouder Ten Hagen.