Utrechts Landschap koopt vliegbasis: "We hebben deze week 4,7 miljoen overgemaakt"

SOESTERBERG - Jarenlang is er onzekerheid geweest over de toekomst van de voormalige vliegbasis in Soesterberg, maar daar is vandaag een einde aan gekomen. De provincie Utrecht overhandigde vanochtend officieel de sleutels van het gebied aan het Utrechts Landschap. Een historisch moment, want daarmee is de natuurorganisatie voortaan de eigenaar.
Het gebied was het begin van de militaire luchtvaart in Nederland. De luchtvaartafdeling van het leger maakte hier in 1913 haar eerste vluchten. In 2008 ging de basis dicht en werd de provincie eigenaar van het terrein, dat nu dus in handen komt van het Utrechts Landschap.

MYSTIEK

Volgens provinciebestuurder Mirjam Maasdam gaat het om een unieke plek, zo zei ze vanochtend op Radio M Utrecht. "Het is bijna mystiek wat je daar ervaart. Je ervaart daar dat militair erfgoed van vroeger, erfgoed van de Koude Oorlog. Maar ook die prachtige natuur met veldleeuweriken en al die andere beesten die daar in die tientallen jaren dat het afgesloten was hun gang konden gaan. Heel bijzonder."
Het Utrechts Landschap sluit zich daarbij aan. "Als je op de kaart kijkt naar de Utrechtse Heuvelrug, die van Rhenen en Wageningen naar het Naardermeer loopt, dan zie je dat die vliegbasis een belangrijke ecologische verbinding is. Die zorgt ervoor dat de natuur in het zuiden en noorden aan elkaar geschakeld wordt," zei directeur Saskia van Dockum vanochtend tegen de NOS.

LENGTE DER DAGEN

Maasdam is blij dat de natuurorganisatie nu eigenaar wordt van het gebied. "Het is bij het Utrechts Landschap in hele goede handen. Ze zullen tot in lengte der dagen beheerder zijn, die ervoor zorgt dat de natuur zich goed kan ontwikkelen. Maar ze zullen ook zorgen voor dat militaire erfgoed, zodat we daar ook van kunnen blijven genieten. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk!"
Van Dockum vindt het behoud van de natuur ook het belangrijkste wat er is. "Dit gebied kopen we aan, omdat het daarmee zeker is dat het voor altijd groen blijft. Wij willen dat de vliegbasis altijd een natuurgebied blijft."

GESPAARD

Het Utrechts Landschap heeft flink in de buidel moeten tasten, erkent Van Dockum. "We hebben deze week 4,7 miljoen overgemaakt. Maar we hebben de afgelopen tijd ook gespaard, omdat we wisten dat dit veel zou gaan kosten. We hebben gelukkig een hele stevige achterban, die ons helpt met dit soort projecten."

"Het Utrechts Landschap zorgt voor de natuur, maar we mogen er ook van genieten"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.