Baarn wil oud-bewoner en optisch 'bedrieger' M.C. Escher meer op de kaart zetten

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
BAARN - Trappen die nergens lijken te eindigen, vogels die over gaan in vissen en handen die elkaar lijken te tekenen: M.C. Escher kon gezichtsbedrog uitbeelden als geen ander. De kunstenaar woonde een groot gedeelte van zijn leven in Baarn en daar willen ze hem, 120 jaar na zijn geboorte, meer zichtbaar maken. Volgens de initiatiefnemers kan aandacht voor Escher het culturele erfgoed levend houden, het centrum versterken en Baarn meer op de kaart zetten.
Gisteravond zijn betrokken partijen bij elkaar gekomen voor een brainstormavond, om te kijken hoe de ode aan Escher vorm gegeven kan worden. "We hebben gepraat over een kunstwerk in de openbare ruimte, een lichtfestival en een educatieprogramma voor scholen", vertelt Joanna Thijs, beleidsmedewerker Kunst en Cultuur van de gemeente Baarn. "Maar met stip op één: een route langs alle sporen die Escher heeft nagelaten."
INSPIRATIEBRON
En dat zijn er nogal wat. Het gemeentehuis hangt vol met Eschers kunstwerken, er staat een standbeeld van de kunstenaar in de stad en zijn voormalige woning wordt aangeduid met een plaquette. "We denken dat hij een inspiratiebron kan zijn", aldus Thijs. "Escher werkte veel met optische illusies, met de 'niets is wat het lijkt'-insteek, en dat kan voor veel mensen inspirerend werken."
Volgens citymarketeer Harald van der Sluijs is Escher bovendien de grootste graficus aller tijden. "Veel mensen kennen zijn kunstwerken al, maar we willen hem nog meer op de kaart zetten. De eerste aanzet voor een plan ligt al op tafel. Nu moeten we toestemming vragen aan de rechthebbenden en dan gaan we de kunstenaars en scholen erbij betrekken."
ESCHER IN BAARN
Volgende maand is het 120 jaar geleden dat Escher werd geboren. De kunstenaar kwam na een leven in Italië, Zwitserland en België in 1941 in Baarn terecht. Daar woonde hij dertig jaar lang op de Nicolaas Beetslaan en maakte hij onder andere zijn bekende reptielentekening. In 1972 is M.C. Escher overleden.
Baarn wil Escher weer meer op de kaart zetten