Utrechtse manege blij met vuurwerkvrije zone: "Pony's schrikken van vuurwerk"

UTRECHT - Een vuurwerkvrije zone is erg zinvol. Dat is de ervaring van de Utrechtse manegehouder Marc Verheyden. Zijn manege staat in de Voorveldse Polder. Dit gebied net buiten de stad, was vorig jaar tijdens de jaarwisseling voor het eerst vuurwerkvrij. Volgens Verheyden werkte die maatregel toen goed.
Uit onderzoek van RTV Utrecht bleek vanochtend dat elf gemeenten in de provincie Utrecht dit jaar vuurwerkvrije gebieden hebben ingesteld. Vorig jaar waren dat er nog maar acht. Het verbod geldt vooral rond ziekenhuizen, zorgcentra en plaatsen waar veel dieren verblijven. RTV Utrecht heeft het vuurwerkbeleid per gemeente verwerkt in een interactieve kaart.

MELDNUMMER

Verheyden heeft regelmatig overlast van vuurwerk. Door de invoering van de zone is het volgens hem gemakkelijker om problemen te melden. "Zodra er vuurwerk wordt afgestoken, hebben we een meldnummer. Daar kunnen we naartoe bellen. Dan komt 'toezicht en handhaving' langs om te kijken wat er aan de hand is."
Volgens de manegehouder is de maatregel nuttig, omdat zijn paarden en leerlingen kunnen schrikken van vuurwerk. "Ik denk wel dat het goed is dat mensen erop worden aangesproken. Mijn pony'tjes lopen namelijk in de binnenbak rond met kindjes op hun rug. En ja, die schrikken van vuurwerk."

ONWETENDHEID

Verheyden spreekt overlastgevers ook zelf wel eens aan op hun gedrag. "Zeker, maar het is meestal onwetendheid. Dan zeggen ze: 'We wisten niet dat er een manege was' en dan taaien ze af. Hoe meer mensen er van weten hoe beter natuurlijk!"
Toch kan vuurwerkoverlast niet helemaal voorkomen worden, geeft Verweyden toe. "De handhavers zijn er binnen vijf minuten. Meestal zijn ze dan te laat, maar er wordt wel toezicht gehouden."

MEER ZONES

Verweyden zou het geen slecht idee vinden als er meer vuurwerkvrije zones in Utrecht zouden komen. "Ik denk niet dat het slecht is, vooral niet bij zorginstellingen en kinderboerderijen. Ik ben er voorstander van."
Toch zit Verweyden ook weer niet te wachten op een algeheel vuurwerkverbod. "Dat hoeft ook weer niet", besluit hij.

ALGEHEEL VERBOD

Utrecht heeft de komende jaarwisseling opnieuw vuurwerkvrije zones ingesteld, waaronder de Voorveldse Polder. Ook controleren de politie en de gemeente oudejaarsnacht extra op overlast door illegaal vuurwerk. Een algeheel vuurwerkverbod komt er nog niet. De stad vindt dat
landelijk gevoerd moet worden.


"Ik denk wel dat het goed is dat mensen erop worden aangesproken"
Manege blij met vuurwerkvrije zone: "Pony's schrikken van vuurwerk"