2017: Het gitzwarte pinksterweekend van Romy en Savannah

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG/ACHTERVELD - Al ruim vierentwintig uur is de 14-jarige Savannah uit Bunschoten vermist als meerdere politieauto's naar een beekje in Achterveld rijden. Een voorbijganger heeft bij een natuurgebied een lichaam gevonden. Maar tot ieders verrassing gaat het niet om Savannah: het meest onwaarschijnlijke scenario van 2017 speelt zich af: twee meisjes van 14 worden dood gevonden, hemelsbreed op nog geen twintig kilometer van elkaar.
Het gevonden lichaam in Achterveld is van Romy uit Hoevelaken. Als ze vrijdag 2 juni van school naar huis fietst, appt ze naar vriendinnen dat ze wordt achtervolgd door Brian N. Het is het laatste levensteken van de puber.
Terwijl de recherche in Achterveld sporen veiligstelt, wordt twintig kilometer verderop nog met man en macht gezocht naar Savannah. Haar oma doet bij RTV Utrecht een emotionele oproep. "Laat alsjeblieft wat van je weten". Die zaterdag worden plannen gemaakt voor een particuliere zoekactie. "We moeten vanuit de gemeenschap gewoon wat betekenen", zegt een initiatiefnemer.

SAVANNAH

Een dag later, zondag 4 juni, is de grote zoekactie. Honderden mensen verzamelen zich aan de rand van Bunschoten. De groep loopt richting Amersfoort en zoekt langs de wegen naar sporen van Savannah. Ze worden
door een professioneel zoekteam. De politie is geen onderdeel van de zoekactie. "We snappen dat mensen willen helpen en staan ook in contact met de organisatie, maar wij doen zelf niet mee aan de actie omdat we geen aanwijzingen hebben dat Savannah zich nu in dat gebied bevindt", zegt een woordvoerder.
In de loop van de middag komt het bericht dat op industrieterrein de Kronkels een lichaam is gevonden. Een toevallige voorbijganger ziet het lichaam en belt de politie. Het nieuws verspreidt zich razendsnel en al snel wordt gesuggereerd dat Savannah gevonden is. De particuliere zoekactie wordt beëindigd en de media verzamelen zich op het industrieterrein.
Pas na middernacht meldt de politie wat iedereen al dacht. Het lichaam is van Savannah. "Zojuist heeft de familie Dekker uit Bunschoten-Spakenburg het verschrikkelijke nieuws ontvangen dat het lichaam dat vanmorgen in onze gemeente is gevonden inderdaad hun dochter Savannah is", zegt burgemeester Melis van de Groep in een videoboodschap.

ONRUST

Heel Nederland heeft het dat weekend en de dagen daarna over Romy en Savannah. Er is angst. Op dat moment is nog niet duidelijk waarom de twee tieners omgebracht zijn. Vooral op sociale media is die
te lezen. Mensen zeggen dat het niet meer verstandig is om alleen te fietsen, en ook de burgemeester van Bunschoten doet een dergelijke oproep.
In de zaak-Romy wordt al snel een verdachte aangehouden. Het gaat om een 14-jarige klasgenoot. De rechter heeft deze Brian N. veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar en jeugd-tbs, de maximale straf voor een minderjarige.
Ook in de zaak Savannah is een verdachte opgepakt. Het gaat om de, inmiddels, 17-jarige Angelo S. Hoewel de rechtszaak tegen hem achter gesloten deuren plaatsvindt is wel duidelijk dat S. heeft verklaard dat hij niets met de dood van Savannah te maken heeft.

DOODSOORZAAK

Toch is er veel bewijs tegen hem. Zo staat hij op bewakingsbeelden met Savannah en is hij te zien op haar fiets. Ook zijn enkele spullen van de tiener op zijn kamer gevonden en zocht hij op internet naar een alibi. Het Nederlands Forensisch Instituut heeft volgens bronnen van RTL Nieuws geen doodsoorzaak vast kunnen stellen. "Dit zou betekenen dat niet duidelijk is of Savannah door een misdrijf om het leven is gekomen of dat zij een natuurlijke dood is gestorven", zegt verslaggever Rik Dogger die de zaak volgt. "En dan wordt het dus ook lastig om hem daarvoor te vervolgen."
De zaak tegen Angelo S. gaat volgend jaar verder. Hoewel de zittingen achter gesloten deuren plaatsvinden, komt er wel informatie naar buiten.

GEDENKBOOM

In Bunschoten is vlakbij de school van Savannah een gedenkboom
. "De gedenkboom die vandaag geplant wordt heet letterlijk hemelboom. Deze boom symboliseert een poort tussen hemel en aarde, zodat we altijd verbonden blijven met elkaar", zei de directeur van het Oostwende College.
De verdwijning van de twee tieners en de vondst van hun lichamen had een grote impact op de dorpen Bunschoten en Hoevelaken. En eigenlijk op heel Nederland. Iedereen leefde dat weekend mee. Het was het meest onwaarschijnlijke scenario, twee tieners in een gebied van nog geen twintig vierkante meter vermist en later dood teruggevonden. Als dit het scenario van een oefening voor hulpdiensten zou zijn geweest was het ongeloofwaardig. Maar toch gebeurde dit in het pinksterweekend van 2017. Een gitzwart pinksterweekend dat diepe wonden heeft geslagen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.