Fors hogere waterrekening voor inwoners De Ronde Venen en Rhenen

RHENEN/DE RONDE VENEN - Inwoners van De Ronde Venen en Rhenen gaan vanaf volgend jaar zo'n 60 tot 100 euro meer betalen voor water. Hun gemeenten voeren namelijk alsnog de zogeheten precarioheffing in, een belasting op leidingen die nu via de drinkwaterrekening bij de inwoners terecht gaat komen. Waterbedrijf Vitens is daar allesbehalve blij mee.
"Kraanwater is echt een primaire levensbehoefte", vertelt woordvoerder Caroline van der Veeken aan RTV Utrecht. "Wij vinden daarom ook dat je dat betaalbaar moet houden. Daar komt nog eens bij dat precariobelasting officieel wordt opgeheven vanaf 2022. Extra vreemd dat er gemeentes zijn die toch zeggen: wij gaan die burger extra laten betalen."

OVERGANGSREGELING

De precario op nutsleidingen is sinds 1 juli afgeschaft, maar er is een overgangsregeling van vijf jaar. Gemeenten die in 2016 al een tarief voor precario op nutsleidingen hadden, mogen die nog tot 2022

blijven heffen. Naast De Ronde Venen en Rhenen zijn er nog vijf andere gemeenten in Nederland die de precario met terugwerkende kracht gaan heffen.
Vitens laat het er niet bij zitten, maar kan niet zoveel aan de situatie doen. "We hebben forse discussies gehad met de betrokken gemeenten over deze ontwikkeling en aangedrongen dat dit toch echt niet de bedoeling kan zijn. Maar helaas, ze mogen het zelf bepalen dus we moeten dit accepteren. En dat gaat de klant merken in z'n portemonnee."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.