Omstreden taalschool mag keurmerk voorlopig houden

UTRECHT - De Utrechtse taalschool Maximaal Taal mag haar keurmerk voorlopig houden. De rechter vindt dat kwaliteitsorganisatie Blik op Werk het intrekken van dat keurmerk onvoldoende heeft gemotiveerd.
Maximaal Taal ligt al enige tijd onder vuur. De oprichter van de taalschool werkte ook bij de gemeente Utrecht en werd daar ontslagen vanwege belangenverstrengeling. Hij zou cursisten hebben benaderd via zijn werk als ambtenaar.
Maar dat woog de rechter niet mee in het besluit. Blik op Werk baseerde het intrekken van het keurmerk alleen op een tevredenheidsonderzoek onder cursisten. Die beoordeelden Maximaal Taal gemiddeld met een 4,4.
Maar andere onderzoeken tonen aan dat cursisten juist wel tevreden zijn. "Dus kun je op basis van zo'n motivering niet overgaan op het definitief intrekken van het keurmerk", zegt een woordvoerder van de rechtbank.

SCHORSING

Niet alleen heeft Blik op Werk het keurmerk van de taalschool afgenomen, ook kreeg Maximaal Taal een schorsing. Die blijft wel gehandhaafd. Dat betekent dat de school voorlopig geen nieuwe cursisten mag aannemen.
Het AD kwam in oktober met een kritisch verhaal over Maximaal Taal. De krant schreef onder meer dat de oprichters op slinkse manier geld zouden aftroggelen van cursisten die geen tot slecht Nederlands spreken. Oud-docenten uitten in het artikel ook stevige kritiek op Maximaal Taal.