2017: Bart C. opgepakt voor ontucht op kinderopvang in De Bilt

DE BILT/UTRECHT - Een van de schokkendste nieuwsberichten van het jaar kwam uit De Bilt. Bij kinderopvang Partou pleegde de 27-jarige Utrechter Bart C. ontucht met zeven meisjes.
Op woensdagavond 16 augustus worden ouders bijeengeroepen in zalencentrum H.F. Witte op het Henri Dunantplein in De Bilt. 250 ouders horen daar het gevreesde nieuws: de medewerker van Partou heeft ontucht met twee meisjes op de opvanglocatie Weltevreden toegegeven.
De zaak is aan het licht gekomen, doordat de zusjes aan hun ouders hebben verteld wat er was gebeurd. C. zelf is het weekend voor de bekendmaking al opgepakt, nog geen week na de ontucht met de meisjes.

MEDEWERKER

De schok bij ouders en kinderen is groot, ook omdat Bart C. erg geliefd was. Hij werkte al vijf jaar als pedagogisch medewerker bij de kinderopvang en had een Verklaring Omtrent het Gedrag, ook wel bekend als een verklaring van goed gedrag.
C. deed de hbo-opleiding Sport, Gezondheid & Management aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Ook rondde hij het cios in Arnhem af. Voordat hij bij Partou aan de slag ging, werkte hij als personal trainer.
Anderhalve week na zijn aanhouding, op donderdagochtend 24 augustus, doet C. een zelfmoordpoging in zijn cel. Die mislukt, maar de Utrechter moet wel opgenomen worden in het ziekenhuis.

MEER MELDINGEN

Na de eerste meldingen van ontucht met de twee zusjes, komen bij het Openbaar Ministerie
binnen. C. wordt uiteindelijk verdacht van ontucht met zeven kinderen, in de periode tussen 1 januari 2016 en 8 augustus 2017. Hij heeft ze gedwongen om seksuele handelingen bij hem te verrichten. Daarnaast zou hij aan een achtste kind zijn geslachtsdeel hebben laten zien. Alle slachtoffers zijn meisjes, in leeftijd variërend van 4 tot 10 jaar oud.
Op dinsdag 7 november laat Bart C. in de rechtbank weten dat hij een verklaring wil afleggen. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid en ben opgelucht dat ik mijn verhaal kan gaan vertellen tegen de politie."

PARTOU

De klap was niet alleen groot in De Bilt, maar op alle vestigingen, vertelt Evelien van Holten van Partou. "Het heeft natuurlijk een ontzettende impact gehad op onze organisatie. Het heeft even tijd nodig om het een plek te geven en vooral om te bepalen hoe je verder gaat na zo'n groot incident. En we zitten nog volop in de nasleep. De pro-formazitting is geweest, maar dat is nog maar het opstapje naar het vervolg."
Een van de directe acties die Partou in de nasleep heeft genomen is het organiseren van een informele 'mannenbijeenkomst' op het kantoor in Vianen, vertelt Van Holten. "Om hen even extra de gelegenheid te geven om hierover met ons te praten. Als je als man in de kinderopvang werkt, daar heel bewust voor kiest en je hele ziel en zaligheid erin legt, dan nog heb je bij een geval als dit in veel gevallen meteen een stempel. Het wil niet zeggen dat alle mannen fout zijn, maar die gedachte wordt wel benoemd. Dat is voor hen best moeilijk. Zij hebben te maken met ouders op vestigingen die zich, terecht of onterecht, zorgen maken. Daar moet je wel mee dealen."
Bij de bijeenkomst waren onder meer de raad van bestuur, regiodirectie en vestigingsmanagers aanwezig. En de mannen binnen de organisatie die de behoefte hadden om erbij te zijn. "Het was natuurlijk niet verplicht", aldus de woordvoerder. "Het was een mogelijkheid om elkaar even te zien en te spreken over het onderwerp. Hoe vind je dat de organisatie ermee omgaat? Wat merk je hiervan op de vestigingen? Wat doet het met jou binnen je vak?"

OUDERS

Ondanks het heftigheid van het nieuws kreeg Partou ook complimenten voor de omgang met de ontuchtzaak. "Het allerbelangrijkste is dat je de focus legt op de ouders en de kinderen. Daarnaast heb je natuurlijk je medewerkers en ergens daar achteraan komt ooit nog een keer het organisatiebelang."
Partou heeft de ouders in De Bilt continu meegenomen in het proces, aldus de woordvoerder. "Bij nieuwe stappen, of als er informatie was van het Openbaar Ministerie. En we hebben altijd de deur opengehouden voor mensen die met zorgen zaten of iets wilden delen. We kunnen misschien niet altijd iets doen, maar we kunnen wel doorverwijzen of een brug slaan tussen bijvoorbeeld de ouder en de GGD."
Van Holten geeft toe dat er in een enkel geval een contract is opgezegd, maar dat van een uittocht van klanten totaal geen sprake is. "Het is heel bijzonder om mee te maken dat ouders het vertrouwen hebben om de band weer op te bouwen. En niet meteen hebben gezegd: 'we gaan hier weg'. Dat zegt ook wel iets over de tevredenheid."
"Het stopt hier niet," vat de woordvoerder de huidige stand van zaken bij de kinderopvang samen. "Het proces van het opnieuw vertrouwen krijgen loopt door. Het vertrouwen van de ouders in de organisatie, en dat van ons in de wereld."

RECHTSZAAK

De rechtszaak tegen Bart C. gaat eind volgende maand verder. Dat geeft de officier van justitie tijd voor extra psychologisch onderzoek van de verdachte. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat op de agenda voor 30 januari. Tot die tijd zit de Utrechter vast.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.