Amersfoortse voedselbank straks voor meer mensen beschikbaar

AMERSFOORT - Steeds meer Amersfoortse gezinnen hebben moeite rond te komen. Daarom wordt vanaf volgend jaar de norm bij de voedselbank verhoogd: dat betekent dat méér mensen voortaan een beroep kunnen doen op de voedselhulp.
Wethouder Menno Tigelaar vindt de verhoging van de norm een goed idee. "Het is een mooi initiatief, je ziet ook dat de prijzen stijgen. Wat dat betreft kunnen mensen ook snel in de problemen komen, dan is het mooi om te zien dat de voedselbank haar norm verhoogt en dat we op die manier deze gezinnen kunnen blijven ondersteunen."

ZORGEN

De voedselbank in Amersfoort helpt op dit moment al 450 huishoudens. Dat betekent dat er 1400 monden gevoed worden, onder wie 700 kinderen. Cieka Galenkamp van de Amersfoortse Voedselbank is bang dat het einde nog lang niet in zicht is.
"Ik maak me wel zorgen: als die norm omhoog gaat, dan wordt de groep groot. Het is dan nog maar de vraag of wij dit als vrijwilligersorganisatie aan kunnen. De armoede wordt namelijk steeds structureler voor een bepaalde groep, de vaste lasten worden hoger en het inkomen stijgt niet. Mensen komen er niet meer uit."

VERHOGING

Op dit moment maken Amersfoorters die minder dan 200 euro verdienen aanspraak op hulp van de voedselbank, volgend jaar wordt deze norm verhoogd naar 250 euro. Hoewel Galenkamp het waarschijnlijk drukker gaat krijgen, is ze blij met de verhoging.
"De doelgroep wordt breder en ik verwacht zeker dat oud-klanten weer terugkomen en ik hoop ook dat nieuwe klanten ons weten te vinden", aldus Galenkamp.

GEMEENTE

De gemeente Amersfoort erkent dat armoede een probleem is in de stad. Daarom is besloten om ook bij een aantal gemeentelijke regels de inkomensnorm te verhogen. Dit betekent dat méér mensen gebruik kunnen maken van bepaalde voorzieningen.
"We vinden het belangrijk dat kinderen die in armoede leven zich goed kunnen ontwikkelen en kunnen meekomen op school. Daarom hebben wij de norm om in aanmerking te komen voor ondersteuning van Stichting Leergeld verhoogd", zegt wethouder Tigelaar.
"Daarnaast hebben we ook de leeftijdsgrens verhoogd om in aanmerking te komen voor het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds. Bepaalde kinderen kunnen ook een keer per jaar een kledingvoucher ontvangen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.