"Geen lachgas meer voor minderjarige"

PROVINCIE UTRECHT - De verkoop van lachgas aan minderjarigen moet aan banden worden gelegd. Dat is een wens van het kabinet, die daarover een brief heeft geschreven aan de Tweede Kamer.
Naast een leeftijdsgrens willen minister Bruno Bruins van Medische Zorg en staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ook een maximum stellen aan het aantal lachgaspatronen dat mag worden verkocht aan een klant. De bewindslieden spreken hierover met de detail- en groothandel. Ze hopen tot vrijwillige afspraken te komen.
"Vooral voor de groep heel jonge gebruikers, bij wie het de vraag is of het gebruik van lachgas een opmaat voor ander middelengebruik kan zijn, vinden wij het belangrijk dat er op bepaalde punten actie wordt ondernomen."

GEBRUIK

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat steeds meer jongeren en jongvolwassenen de afgelopen jaren lachgas zijn gaan gebruiken. Het grootste deel gebruikt het middel af en toe.
De capsules worden regelmatig in de openbare ruimte gedumpt. Zo wordt in het Gagelbos in Utrecht regelmatig drugsafval aangetroffen. Ook in Baarn worden steeds vaker lachgaspatronen achtergelaten op straat. Eerder dit jaar waarschuwden agenten nog voor de gevaren.
Lachgas geeft een kortdurende maar sterke roes. Het gas zit in slagroompatronen. Deze patronen zijn eigenlijk bedoeld als drijfgas om slagroom uit een cilinder mee te kunnen spuiten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.