Margreet: "Kerst is pas compleet met een vleugje melancholie"

PROVINCIE UTRECHT/LEUSDEN - Voor de allerlaatste keer reist Margreet deze week de provincie door op zoek naar gewone mensen met een bijzonder verhaal. De kerstmarkt in Leusden is dit keer haar doel, want is kerst de afgelopen decennia veranderd?
"Heel veel is anders geworden. Mensen hebben meer geld te besteden, er liggen kado's onder de boom, tafels zijn rijk gedekt en de huizen zijn flink versierd. Wat gebleven is, is het samen zijn met familie en vrienden, misschien nog wel meer dan vroeger. En daar gaat het om", vertelt één van de bezoekers.
"Kerst maakt melancholisch", zegt Margreet. "Veel mensen die ik ontmoette denken na over de afgelopen jaren. Wat me erg ontroerde is het verhaal van een dame die 30 jaar verliefd was op de man van haar dromen. Ze was vrienden met hem en zijn vrouw was haar beste vriendin. Jaren deelden ze lief en leed, maar een relatie was onmogelijk. Tot haar vriendin overleed en ze na 30 jaar bij elkaar kwamen als geliefden. Ze trouwden - zij achter in de 60, hij al bijna 80. Slechts één kerst konden ze als echtgenoten vieren, toen overleed hij. Het was haar mooiste kerst ooit."

Margreet op de kerstmarkt in Leusden: "Kerst is pas compleet met een vleugje melancholie".