2017: Moord en doodslag in de provincie Utrecht

PROVINCIE UTRECHT - Moorden, liquidaties en vermissingen met fatale afloop. Voor de politie Midden-Nederland was het een hectisch jaar. Een terugblik.

BRANDMOORD

Een afschuwelijk drama voltrekt zich op 14 januari in de Gounodstraat in Amersfoort. Bij een woningbrand in Amersfoort komt de 11-jarige
om het leven. Het vuur grijpt om zich heen als ze boven ligt te slapen. Al snel blijkt er meer aan de hand. De brand is aangestoken.
Na recherche-onderzoek wordt de 28-jarige Thi H. aangehouden, een halfzus van Lindsey. De verwarde vrouw zou de familie, en dan vooral haar moeder, hebben gehaat omdat die haar wegens een psychische stoornis had laten opnemen in een kliniek. De rechter veroordeelt Thi H. alias 'Suzan' tot zeven jaar cel en tbs voor doodslag.

VERGISMOORD

Utrechter Hakim Changachi wordt op 12 januari met een automatisch wapen doodgeschoten in een flatportiek op de Faustdreef in Overvecht. Het lijkt erop dat de daders de verkeerde hebben vermoord, melden ingewijden aan
. De politie start een groot onderzoek en houdt meerdere mannen
.
Er is een meevaller voor de recherche. Er wordt een grote hoeveelheid versleutelde informatie onderschept. Het gaat om 700.000 berichten, waarvan er ruim 337.000 ontsleuteld en leesbaar zijn. Ze geven volgens justitie vooral informatie over het doen en laten van de persoon die eigenlijk geliquideerd had moeten worden. De rechtszaak tegen de verdachten loopt nog. De inhoudelijk behandeling is komend jaar.

STEEKPARTIJ CROESELAAN

Onwerkelijk, schokkend, intens verdrietig. Het is zoeken naar woorden als op 28 februari een jonge moeder wordt
op de Croeselaan in Utrecht. Het blijkt te gaan om Corrie van den Brink. Ze is op het verkeerde moment op de verkeerde plek. In de buurt van het hoofdkantoor van Rabobank, waar ze werkt, loopt de 41-jarige vrouw uit Soest een gestoorde man tegen het lijf die haar zomaar neersteekt.
Corrie overleeft het niet De klap voor haar geliefden en collega's is enorm. Rabobank staat uitgebreid stil bij haar dood. Bij het hoofdkantoor aan de Croeselaan liggen twee weken na het overlijden van Corrie nog steeds bloemen. De 31-jarige Lukasz S. uit Polen wordt in november veroordeeld tot drie jaar celstraf en tbs.

VLEUTENSEWEG

Er is veel tumult op de
in Utrecht op woensdagavond 5 april. Een man zou een vuurwapen hebben getrokken dat dienst weigerde. Drie verdachten worden aangehouden, maar ze blijken niks met de zaak te maken te hebben.

LIQUIDATIE FARID

Het is Tweede Paasdag als Faridi (39) uit Houten wordt geliquideerd in Den Haag. Hij zit in zijn auto die geparkeerd staat bij een sportschool als hij wordt getroffen door kogels. Een 32-jarige
wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. De politie houdt de man aan in de penitentiaire inrichting in Dordrecht waar hij verblijft. Het motief voor de liquidatie is nog niet opgehelderd.

LIQUIDATIEPOGING ZUILEN

In het Utrechtse Zuilen wordt op 11 mei een man van dichtbij onder vuur genomen. Het is een beangstigend beeld: de schutter in de Edisonstraat heeft een bivakmuts op en een
in zijn handen. Het beoogde slachtoffer rent schreeuwend weg en vlucht een studentenhuis in. Hij blijft ongedeerd, maar is volgens getuigen zo bang dat hij moet overgeven.
De daders vluchten in een auto. Op een carpoolplaats langs de A12 bij Waarder branden diezelfde nacht drie wagens uit. De politie zet de omgeving af voor onderzoek, een helikopter gaat de lucht in en het verkeer op de snelweg moet de snelheid terugbrengen.
Er worden twee verdachten aangehouden: Rudolf M. (30) en medeverdachte Egbert M. (38). Mogelijk hebben ze de verkeerde geprobeerd te vermoorden.

ROMY EN SAVANNAH

Tijdens het Pinksterweekend is Nederland in de ban van de 14-jarige meisjes Romy Nieuwburg uit Hoevelaken en Savannah Dekker uit Bunschoten. Beide meisjes worden gevonden in een sloot. Romy in het Leusdense Achterveld en Savannah in Bunschoten.
Hoewel de meisjes even oud zijn, de incidenten op nog geen 20 kilometer afstand van elkaar zijn gebeurd en er in beide zaken een minderjarige jongen wordt aangehouden, is er geen verband tussen de misdrijven. In dit artikel vind je een uitgebreide terugblik op het gitzwarte pinksterweekend van 2017.

LIQUIDATIE BREUKELEN

Het is vrijdag 7 juli, een zomerse middag. Op de parkeerplaats bij station Breukelen stapt
uit zijn auto. Wat hij niet weet, is dat hij wordt opgewacht door een paar mannen in een zwarte Seat. Van dichtbij wordt hij beschoten. De 30-jarige Amsterdammer wordt nog gereanimeerd, maar hij heeft geen schijn van kans.
Wessels is een bekende in het criminele circuit. De politie houdt drie verdachten aan voor de dodelijke schietpartij. Ook zitten er mensen vast in het onderzoek naar witwaspraktijken van Wessels.

LOPIK

In een boerderij in Lopik loopt een ruzie tussen Teunis Z. en zijn hoogzwangere vriendin Charlotte uit op een afschuwelijk drama met dodelijke afloop. De twee hebben al langer relatieproblemen. Volgens Z. slaan bij hem op 17 juli de stoppen door.
Het 4-jarige dochtertje van de vrouw en een relatietheratpeute zijn ook in de woning als het gruwelijk misgaat. Nadat Charlotte en de ongeboren baby in haar buik zijn gedood, slaat Z. op de vlucht. Pas een dag later vindt de politie hem in Linschoten na een klopjacht.

SOEST

Een mysterieus misdrijf voltrekt zich op 12 augustsus in Soest. Een 57-jarige man wordt dood gevonden in zijn flat in de Weegbreestraat. Hij ligt in een grote plas bloed. Het Openbaar Ministerie heeft een verdachte in beeld, maar die zit in het buitenland. Het zou gaan om de onderbuurman van het Chinese slachtoffer.

ANNE FABER

Zelden maakt een vermissingzaak zoveel los als die van
. De 25-jarige Utrechtse verdwijnt op vrijdagavond 29 september. Bijna twee weken lang wordt er naar haar gezocht door burgersgroeperingen, politie-eenheden en militairen.
Een miniscuul DNA-spoor op een gevonden jas van Anne, leidt naar een verdachte. Het is Michael P., die in een forensische kliniek van Altrecht verblijft in Den Dolder. Hij werkt daar aan een terugkeer in de maatschappij nadat hij een celstraf heeft uitgezeten voor een dubbele verkrachting in Nijkerk.
P. wordt ervan verdacht dat hij Anne heeft verkracht en vermoord. Op zijn aanwijzen vindt de politie het lichaam van de Utrechtse in een natuurgebied in Zeewolde.

LIQUIDATIE NIEUWEGEIN

In Nieuwegein wordt op 28 november
alias 'Chico' doodgeschoten op de Apolloburg. Opmerkelijk: in deze straat is in 2013 ook al eens thaibokser 'Rasta Gilly' geliquideerd.
De 43-jarige Badloe woont met zijn vrouw en baby aan de Apolloburg. Ook zijn familie woont in de straat. Buurtbewoners staan met elkaar te praten op de stoep als het schieten begint, vertellen ze RTV Utrecht. "Er was eerst een knal en daarna klonken meerdere knallen snel achter elkaar." Ooggetuigen zien twee daders vluchten in een zwarte auto. Een groot deel van de wijk wordt afgezet.
Na een wilde politieachtervolging over onder meer de A2 en de A9 rijdt de politie bij het AMC in Amsterdam een donkere Volkswagen van de weg. Agenten lossen waarschuwingsschoten en de twee inzittenden worden gearresteerd. Het zijn de 24-jarige Reza J. en Denzel D. uit Amsterdam. Waarom Adjai Badloe dood moest is nog niet duidelijk.

LIQUIDATIEPOGING OVERVECHT

Tot slot vorige week. Bij een schietpartij in de Utrechtse wijk Overvecht vallen drie gewonden. Op de Japuradreef wordt op 18 december rond 00.10 uur een rijdende auto onder vuur genomen met een automatisch wapen. Agenten vinden maar liefst 28 hulzen.
Bij de liquidatiepoging raken de twee mannen in de wagen gewond, maar ook een 81-jarige vrouw die er niks mee te maken heeft. Ze ligt in haar woning te slapen en wordt geraakt door een afgeketste kogel. Volgens de politie raakte een kogel haar in haar been. Ze maakt het naar omstandigheden goed.
De dader vluchten in een grijze BMW en stappen over een in Audi A5. Het motief voor de liquidatiepoging is onbekend.
Dit jaar zijn er volgens misdaadjournalist Gerlof Leistra in het hele land meer mensen door een misdrijf omgekomen dan vorig jaar. Het waren er 160, 52 meer dan in 2016.