Albert Danvers bouwt miniatuur-kerstdorp als eerbetoon aan overleden echtgenote

NIEUWEGEIN - Ieder jaar bouwt Nieuwegeiner Albert Danvers (77) in zijn woonkamer een wintertafereel met miniatuurhuisjes en poppetjes. Ook dit jaar staat de kamer weer vol met kerkjes, draaimolentjes en zelfs een mini-ijsbaan.
"Het was de grote passie van mijn overleden vrouw Ria", vertelt Danvers. "Dit is een ultiem eerbetoon aan haar."

VERZAMELEN

Vroeger stond de hele huiskamer vol, tegenwoordig alleen nog een speciale tafel bij het raam. "In juli begonnen we al met verzamelen. Vooral in Duitsland zijn heel veel miniatuurspullen te koop. Ieder jaar kwam er meer bij en we maakten er echt een feestje van."
"We hadden zelfs een echte waterval in huis. Ria was daar gek op", vertelt Albert. Hij weet zeker dat ze meekijkt als hij met de lichtjes en gebouwtjes bezig is. "Dan hoor ik haar zeggen: dat heb je weer mooi gedaan, jochie. Dat heb je weer mooi gedaan!"

KERSTWENS

Inmiddels heeft Albert een nieuwe partner. An heeft helemaal niets met kerst omdat zij op kerstavond haar man verloor. "Kerst is voor mij een moeilijke periode", zegt ze. "Maar ik weet dat Albert troost vindt als hij in de weer is met zijn miniatuurspullen. Ik respecteer dat, maar voor mij voelt Kerst leeg. Volgend jaar gaan we het anders vieren, dan hoop ik dat ik ook een beetje vrede in mijn hart krijg."

EERBETOON

Zowel Ton als Ria, de overleden partners van het stel, staan met een foto in de woonkamer bij Albert thuis. Naast het tweetal brandt een kaars. "Ze maken deel uit van onze levens", zegt Albert. "Mijn miniatuurverzameling zet ik dit jaar misschien wel voor het laatst op, maar ik weet dat het toch weer gaat kriebelen als ik die dozen op zolder zie staan. Als het dan eenmaal uitgestald is en kijk ik om me heen en dan branden al die lichtjes. Daar geniet ik van. Dan is Ria het sterkste aanwezig."

Albert laat zijn bijzondere kerst-woonkamer zien.