2017: Dick Bruna, Annie Brouwer en andere mensen die we moeten missen

PROVINCIE UTRECHT - Aan het eind van het jaar denken we terug aan de mensen die niet meer bij ons zijn. In de provincie Utrecht overlijden gemiddeld zo'n 800 mensen per maand. In dit jaaroverzicht staan we stil bij een aantal van hen die het regionieuws haalden.

DICK BRUNA

Met de dood van Dick Bruna en Annie Brouwer verloor de stad Utrecht in één jaar twee iconen. De tekeningen van Bruna maakten hem
. Het was vooral zijn creatie Nijntje die miljoenen harten wist te veroveren met haar betoverende eenvoud en haar onschuld.
Hoe geliefd de 89-jarige Utrechter zelf in zijn eigen stad was, werd na zijn overlijden op 16 februari nog eens duidelijk zichtbaar. Bij het Nijntje Museum en op het Nijntjepleintje werd een bloemenzee gelegd, het Domcarillon speelde Nijntje-liedjes, de voetballers van FC Utrecht droegen rouwbanden en de stadsvlag hing dagenlang halfstok. Utrecht rouwde alsof er een familielid was gestorven.

ANNIE BROUWER

Oud-burgemeester
wordt met minstens zoveel respect herdacht; niet alleen in Utrecht, maar ook in Amersfoort en Zutphen waar ze eerder burgemeester was geweest. Brouwer (70) was al geruime tijd ziek en toch kwam haar dood als een nare verrassing. Bij veel evenementen, zoals de
, werd stilgestaan bij wat ze als 'burgermoeder' had weten te bereiken.
Een "poldermeisje" noemde ze zichzelf altijd en zo wist ze in elke gemeente waar ze werkte de inwoners aan zich te binden. In Utrecht wordt met liefde teruggedacht aan haar warme betrokkenheid tijdens de rellen in Ondiep en aan hoe ze Utrechters trots op hun stad maakte. Drie maanden na haar dood overleed ook haar man Hans.

CHRIET TITULAER

In april stierf de 73-jarige
in een privé-verzorgingshuis in Driebergen. De markante tv-persoonlijkheid uit Houten was van huis uit sterrenkundige en begon zijn media-loopbaan als commentator bij onder meer de maanlanding in 1969 en de lancering van de spaceshuttle in 1981. Later presenteerde hij het wekelijkse programma TROS Wondere Wereld.
Titulaer werd om zijn verschijning - ringbaard, hese stem en Limburgse tongval - regelmatig spottend geïmiteerd, maar als futuroloog trof hij opvallend vaak de roos. Zo voorspelde hij tientallen jaren geleden al dat glasvezel een grote rol zou gaan spelen in de communicatie en vertelde hij over themakanalen, beeldtelefoons, telewinkelen, interactieve encyclopedieën als Wikipedia en de teloorgang van de traditionele krant. Zijn ideeën kwamen misschien niet altijd van de grond, maar zijn belangrijkste bijdrage was misschien wel dat hij veel mensen enthousiast voor de wetenschap heeft gemaakt.

RIEM DE WOLFF

Ook muzikant
overleed afgelopen jaar. De Indisch-Nederlandse zanger vormde met zijn broer jarenlang het duo
, dat in de jaren zestig vier nummer-1 hits wist te scoren. Van hun meest succesvolle liedje Ramona werden wereldwijd zeven miljoen exemplaren verkocht.
De Wolff ging na de dood van zijn broer Ruud in 2000 door met muziek maken. Zo trad hij onder meer met zijn zoon op als The New Diamonds. Een maand na zijn overlijden organiseerden artiesten van weleer als Oscar Harris en Justine Palmelay een eerbetoon voor de zanger en gitarist in Driebergen, waar de broers tientallen jaren hebben gewoond.

HANS KRAAY SENIOR

In oktober moesten we afscheid nemen van oud-voetballer en veelgevraagd analist Hans Kraay senior. Hij stierf
, vrij kort na het overlijden van zijn vrouw. Kraay kwam onder meer uit voor
en bezorgde de stad in 1958 zo de enige landstitel ooit. Als Feyenoordspeler werd hij daarna nog twee keer landskampioen. In de jaren zeventig werd hij, na een korte periode als speler/trainer van VV Benschop, trainer en manager van onder meer Ajax, AZ'67, Feyenoord en PSV.
In de jaren negentig zette Kraay senior zijn loopbaan voort als NOS-verslaggever en voetbalanalyticus. Later verscheen hij ook als vaste gast in tv-programma's, maar na onenigheid in 2004 met tafelgenoot Johan Derksen zette hij dat op een laag pitje. Zijn zoon Hans Kraay junior, eveneens oud-voetballer, trainer en analist, voelt zich duidelijk beter thuis onder de tv-lampen en is behalve tafelgast ook presentator van zijn eigen programma's.

TONNY VAN DER LINDEN

In het sterrenelftal van DOS waarmee Kraay landskampioen werd speelde ook de vier jaar oudere
. Van der Linden was in de beslissende wedstrijd zelfs de enige die scoorde, na liefst 109 minuten. Maar hij wordt ook voor eeuwig herinnerd als de maker van het allereerste Eredivisiedoelpunt in 1956 tegen Sparta. In juni overleed hij.
Doelpunten maken was de specialiteit van Van der Linden. In totaal scoorde hij er 207 op het hoogste niveau, waarvan zeventien voor het Nederlands elftal. Het Italiaanse Fiorentina bood hem er zelfs een blanco cheque voor, maar Van der Linden bleef zijn stad trouw en daarvoor werd hij op zijn tachtigste verjaardag geëerd met een monument. Tonny van der Linden wordt door velen nog gezien als een van de beste Utrechtse voetballers ooit.

OVERLEDEN IN 2017

Lang niet iedereen van de bijna tienduizend overledenen afgelopen jaar haalde het regionieuws. Soms was hun bekendheid - lokaal, regionaal, landelijk of zelfs internationaal - aanleiding voor een bericht bij RTV Utrecht. Soms ook was het overlijden zelf de reden dat ze bekend werden, zoals dat bij bijvoorbeeld
,
en
gebeurde. Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze worden gemist.

JANUARI

14:

16:

FEBRUARI

7:

16:

24:

28:

MAART

8:

28:

APRIL

6:

23:

MEI

12:

17:

JUNI

1:

1:

2:

8:

14:

17:

19:

23:

JULI

2:

7:

18:
en haar ongeboren kind

22:

AUGUSTUS

19:

22:

30:

31:

SEPTEMBER

12:

14:

19:

29:

29:

OKTOBER

5:

7:

27:

29:

29:

31:

31:

NOVEMBER

9:

11:

21:

DECEMBER

1:

6:

11:

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.