"Maak van Hardebollenstraat geen middelmatige winkelstraat"

UTRECHT - De Hardebollenstraat in Utrecht moet een creatieve broedplaats worden, geen middelmatige winkelstraat met clichématige horeca-tentjes. Die oproep doen ondernemers aan de gemeente.
Het stadsbestuur is momenteel op zoek naar potentiële kopers voor de voormalige prostitutiekamers. De ondernemers die hun krachten hebben gebundeld hebben interesse, maar "voor een realistisch bedrag dat lager ligt dan de nu voorliggende minimale inschrijvingsprijs".

MIDDELMATIGE WINKELSTRAAT

"Wij achten het urgent dat deze spraakmakende en historische plek niet verwordt tot een middelmatige winkelstraat, een monocultuur met de alom bekende horecaconcepten", schrijven ze. "Maar dat de Hardebollenstraat met behoud van de sociale en cultuurhistorische waarde, ingepast in een nieuwe tijd op een ondernemende wijze, een bijdrage levert aan een meer aantrekkelijke, economische en sociale binnenstad van Utrecht."

ANDERE PARTIJEN

De briefschrijvers willen graag in gesprek met de gemeente, mochten de panden nog niet aan een andere partij worden verkocht. De gemeente meldde eerder dat tijdens de kijkdagen "ruime interesse" van potentiële kopers was, maar dat de meesten van hen de prijs voor de panden te hoog vonden vanwege het "beperkte te verwachten rendement". Zo zijn veel investeringen nodig vanwege slecht onderhoud, hebben sommige huidige huurders huurbescherming en zijn de ruimtes relatief klein.
Achter de oproep staan onder meer sieradenontwerper Wendy de Rooij, ontwerper Bas van der Touw en Dennis Nolte van het Gespreksatelier, die momenteel al in de Hardebollenstraat zitten. Ook architectenbureau Tinker, ontwikkelaar BPD, de Utrechtse 'ruimtemaker' Taco Jansonius en de Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel hebben hun naam onder de gemeenschappelijke brief gezet.