"Fipronil was niet schadelijk voor medewerkers pluimveebedrijven"

BILTHOVEN - Werknemers van pluimveestallen zijn niet blootgesteld aan grote hoeveelheden van de giftige stof fipronil. Dat zegt het RIVM in Bilthoven na onderzoek in en rond twaalf pluimveestallen in Nederland.
Het RIVM baseert zich op modelberekeningen en chemische analyses van monsters die bij die stallen zijn genomen. Het instituut verwacht dat zelfs intensief werk, waarbij mensen veel huidcontact met materiaal in de stal hebben, geen nadelige gevolgen heeft gehad voor hun gezondheid.

KOOIEN

Het RIVM onderzocht twaalf stallen. Elf daarvan waren behandeld met fipronil, al is niet bekend hoeveel er per stal is gebruikt. Een van die elf stallen was voor de metingen begonnen al schoongemaakt.
Bij één stal waar de dieren in kooien worden gehouden zou de norm voor langdurige blootstelling wel overschreden kunnen worden. Het RIVM noemt het echter onwaarschijnlijk dat medewerkers daar intensief huidcontact hebben gehad.

BESTRIJDINGSMIDDEL

Afgelopen zomer ontstond onrust toen fipronil in kippeneieren werd gevonden. Stallen bleken behandeld met een bestrijdingsmiddel waar de gevaarlijke stof in verwerkt was.
Dat leidde niet alleen tot vragen over de veiligheid van consumenten, maar ook over de veiligheid van mensen die in de stallen werken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.