Politie op platteland sneller in actie dan in stad

UTRECHT - De politie op het platteland neemt aangiften sneller in behandeling dan in de grote stad of in verstedelijkt gebied. Dat constateert de Algemene Rekenkamer in een onderzoek naar aangiften in de eerste zeven maanden van 2017 in Utrecht-Centrum, Westland en Zuidwest-Drenthe. Gemiddeld wordt 70 procent van de kansrijke aangiften binnen tien dagen in behandeling genomen, al leidt dat niet altijd tot actie.
Op het platteland werd bijna 75 procent van de aangiften met een grotere kans op opsporing (geen diefstallen van fietsen of uit auto's) binnen tien dagen aangepakt. In verstedelijkt gebied ligt dat iets lager, en in de grote steden is dat slecht 62,5 procent. Verder blijkt dat de politie in de zomervakantie aangiften wat langer laat liggen. In die periode zijn de teams slechter bezet en worden agenten ook vaker ingezet bij evenementen.

LUILEKKERLAND

Aanleiding voor het onderzoek waren uitspraken in het rapport over de Nationale Politie van juni 2017. Daarin zeiden commissarissen van de koning: "Het politieloze platteland is een luilekkerland voor criminelen." Over de veelgehoorde klacht dat aangiften te lang blijven liggen doet de Rekenkamer geen aanbevelingen.
De Rekenkamer voerde het onderzoek uit bij 27 van de 168 basisteams. De nieuwe onderzoeksmethode zou relatief weinig tijd kosten en beter aansluiten bij de actualiteit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.