Waterstand grote rivieren bereikt hoogste punt

PROVINCIE UTRECHT - De waterstand in de grote rivieren bereikt vandaag het hoogste punt. Rijkswaterstaat verwacht dat het waterpeil de komende twee dagen snel zal zakken. De stuwen bij Amerongen, Hagestein en het Gelderse Driel zijn geopend om het rivierwater sneller te kunnen afvoeren naar zee. Het hoge water is veroorzaakt door smeltende sneeuw en door regen, ook in Duitsland en Zwitserland.
Waterschap Vallei en Veluwe heeft natuurgebied Opbroek bij Hattem onder water gezet om tegendruk te bieden aan een zwakke dijk. Deze dijk langs de Veluwse Wetering is deze zomer vernieuwd en nog niet stevig genoeg, mede omdat mollen er al in hebben gegraven. Medewerkers van het schap zagen dat er water door de nieuwe kade sijpelde. Door het natuurgebied onder water te zetten krijgt de zwakke dijk tegendruk. Als de waterstand in de IJssel daalt, is het probleem voorbij.
Volgens waterschap Rivierenland zijn uiterwaarden en waterbergingen maximaal volgestroomd. Door de nieuwe nevengeul langs de Waal bij Nijmegen en het doorsteken van een dijk in de Millingerwaard is de waterstand op de rivier meer dan 30 centimeter lager dan vroeger.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.