2017: hoe groeibriljant Utrecht zijn suffe imago afschudt

© CU2030
PROVINCIE UTRECHT - Het is niet eens zo lang geleden dat de stad en provincie Utrecht bekend stonden als (toeristische) zorgenkindjes. Mooi, maar een tikkeltje bescheiden en kleurloos. Anno 2017 is er weinig over van dat imago: Utrecht groeit en we kijken er niet meer van op als The New York Times en The Guardian vleiende stukjes schrijven over onze grachten, terrasjes of fietscultuur.
Wie even niet in Utrecht is geweest, kijkt zijn ogen uit. De stad ondergaat een metamorfose. Het nieuwe stationsgebied krijgt smoel en het tweede stadshart, Leidsche Rijn Centrum, is bijna klaar. Attractiehallen, festivals, evenementen en andere toeristische trekpleisters schieten als paddenstoelen uit de grond.
LEUK OF NIET
Ondertussen groeit de stad naar 400.000 inwoners in 2030. De meningen over 'het nieuwe Utrecht' zijn verdeeld: de één vindt al die innovatie prachtig, de ander hangt meer aan de stad zoals die was en vraagt zich af of er nog wel een grens zit aan de Utrechtse groeistuipen. Buiten kijf staat dat 2017 opnieuw een jaar was met veel veranderingen. Niet alleen voor de stad, maar voor de hele provincie. Hieronder een greep uit de vele ontwikkelingen in Midden-Nederland.
NIEUW HOOG CATHARIJNE
Een facelift kan compleet verkeerd uitpakken, maar in het geval van Hoog Catharijne zal zelfs de grootste criticus schoorvoetend toegeven dat er sprake is van een verbetering. Het eerste deel van het nieuwe winkelcentrum opent in het voorjaar de deuren en in juli volgt de sloop van de Radboudtraverse.
Er is jaren gewerkt aan het nieuwe Hoog Catharijne. Bezoekers tonen zich verrast door de ruimtelijkheid en hoeveelheid licht. Met het nieuwe deel krijgt de stad er 17.000 vierkante meter aan winkelruimte bij. Het 'file-shoppen' op de Oudegracht en in andere winkelstraten moet hiermee tot het verleden behoren. In 2019 is het herontwikkelde winkelcentrum helemaal af en volgt de officiële opening.
STATIONSPLEIN
Het zogenoemde bollendak boven het nieuwe Stationsplein in Utrecht wordt in december steeds beter zichtbaar. Beetje bij beetje worden de steigers afgebroken. Het plein wordt de nieuwe verbinding tussen het station, Hoog Catharijne en de binnenstad. Het bollendak moet de 'iconische toegangspoort' van de stad worden.
WTC
Bij Utrecht Centraal verrijst het World Trade Center. "Als een verkeerd geparkeerde Hummer staat het gebouw voor het Stadskantoor", schrijft Lombok-bewoner Peter Tol in de Volkskrant. Hij pleit voor een 'stadsgesprek' over de grenzen aan de Utrechtse groei.
Het WTC is symbolisch voor de Utrechtse expansiedrift. De komst van een World Trade Center is goed voor de stad, het stationsgebied en creëert nieuwe banen, verwacht de gemeente. De bouw is nog in volle gang, maar de gevels zijn klaar. Het WTC opent komend jaar de deuren.
MEGAFIETSENSTALLING
Met trompetgeschal en (inter)nationale media-aandacht opent in augustus het eerste deel van 'de grootste fietsenstalling ter wereld' onder het Utrechtse stationsplein. Als het project komend jaar klaar is, kunnen er 12.500 fietsen in. Dat is bijna vier keer meer dan op dit moment in de stalling bij het Jaarbeursplein.
In november wint het project de Betonprijs 2017 in de categorie utiliteitsbouw. De jury meldt grote bewondering te hebben voor de wijze waarop "de onderpleinse ruimte onderdeel uitmaakt van de openbare ruimte".
DAFNE SCHIPPERSBRUG
Het is een uiterst lastige operatie en de opening wordt een paar keer uitgesteld, maar op 3 april is het zover: de eerste fietsers en wandelaars kunnen over de Dafne Schippersbrug, die vernoemd is naar de atlete uit Oog in Al. Een kleine maand later is de officiële opening.
De fiets- en voetgangersbrug verbindt de wijk Leidsche Rijn met Oog in Al en de rest van de stad. Met de nieuwe route is omfietsen via de Hogeweidebrug of De Meernbrug verleden tijd. Het fietspad naar de brug ligt op het dak van OBS Montessori.
MEGASPOOKHUIS
De harten van horrorliefhebbers gaan sneller kloppen als duidelijk wordt dat er een megaspookhuis komt in The Wall. Bezoekers leggen een angstaanjagende tocht van 1,6 kilometer af. Een griezelbeleving van zo'n 40 minuten.
Halloween Nightmares, zoals het spookhuis heet, is niet onomstreden. Zo zouden de acteurs die er werken amper betaald krijgen en is de Partij voor de Dieren boos omdat 1200 levende krekels worden gebruikt om bezoekers bang te maken. Ook komen enkele gasten hyperventilerend naar buiten.
CANAL PRIDE
Utrecht staat medio juni in het teken van de allereerste Canal Pride. Enkele tientallen boten, waaronder eentje van RTV Utrecht, varen door de grachten om aandacht te vragen voor de acceptatie van mensen die homo, lesbisch, bi- of transseksueel zijn. Volgens de organisatie staan er zo'n 15.000 tot 20.000 mensen langs de kant.
GAMEN EN SKYDIVEN
Aan de Utrechtse Mariaplaats opent Gamestate, een gigantische speelhal. Het play-and-win-concept baart enkele politieke partijen en anti-gokorganisaties zorgen. Het werkt gokverslavingen bij kinderen in de hand, vinden de criticasters.
Nog meer vertier in Utrecht: bij Leidsche Rijn verrijst een Skydivecentrum en megabioscoop Kinepolis Jaarbeurs opent vier extra zalen. Een daarvan heeft ruim 600 stoelen en het grootste scherm van de Randstad. Het is 26 meter breed,10,9 meter hoog en licht gebogen. "Net zo groot als vijf huizen van bijna vier verdiepingen", aldus Kinepolis.
BIOWARMTECENTRALE
Na jaren van plannen maken, procedures en bezwaren start Eneco in september met de bouw van de biowarmtecentrale op industrieterrein Lage Weide. De energieleverancier wil vanaf begin 2019 vanuit deze installatie warmte leveren aan huishoudens.
PROSTITUTIE
Vlakbij het Utrechtse Zandpad wordt gebouwd aan een nieuw prostitutiegebied. Een ontwikkelaar vinden, blijkt lastig. Non Nobis trekt zicht terug en BeJa Accommodaties komt niet door het Bibob-onderzoek. Daaruit blijkt dat "in ernstige mate gevaar bestaat dat met het vastgoed aan het Nieuwe Zandpad strafbare feiten worden gepleegd". In de zomer dient een groep ondernemers een nieuw plan in. Wordt vervolgd in 2018.
SEKSBOTEN
Het is even wennen voor Utrechters: langs het Zandpad liggen geen seksboten meer. De bekende arken worden in oktober weggesleept. Ze stonden al leeg sinds de zomer van 2013. De gemeente Utrecht sloot de prostitutiezone omdat er sprake was van mensenhandel.
TIPPELZONE
In 2017 wordt ook duidelijk dat Utrecht afscheid neemt van de tippelzone op de Europalaan. Plannen voor een nieuw tippelgebied op Lage Weide of in De Meern worden na hevige protesten afgeblazen.
POLDER RIJNENBURG
De gemeente Utrecht vraagt inwoners van Nieuwegein, IJsselstein en Utrecht mee te denken over de invulling van polder Rijnenburg. Het gebied is een beoogde locatie voor een duurzaam energiepark met windmolens en zonnepanelen.
FORT HONSWIJK
De gemeente Houten heeft grootse plannen met Fort Honswijk aan de Lek. Er moet een hotel en een restaurant komen en de gemeente wil dat het fort jaarlijks 100.000 bezoekers gaat trekken. De locatie moet daarmee in de top 75 van toeristische bestemmingen in Nederland komen.
Wethouder Geerdes komt onder vuur te liggen door de plannen. Omwonenden vrezen enorme verkeersdrukte en verzetten zich met hand en tand.
TINDER VOOR HUURDERS
Voor een nieuwe relatie of scharrel kun je tegenwoordig via je mobiel razendsnel naar een goede optie swipen. Met dat voorbeeld in het achterhoofd lanceren woningcorporaties in Utrecht, Noord- en Zuid-Holland de gratis app HuisjeHuisje een soort Tinder voor het ruilen van huurwoningen.
SKATEPARK
Utrecht is een skatepark rijker op het Kruisvaartterrein bij Utrecht Centraal. Om het gebied te mogen gebruiken, hebben de Utrechtse skaters zelf jarenlang actiegevoerd bij de gemeente en de NS. Met een inzamelingsactie en steun van de gemeente hebben ze het geld bij elkaar gekregen voor The Yard, zoals het skatepark heet.
UITHOFLIJN
De aanleg van de Uithoflijn vordert gestaag. Op 7 juli 2018 moet de tram tussen Utrecht Centraal en Utrecht Science Park De Uithof officieel gaan rijden. De overvolle buslijn 12 komt dan te vervallen.
PALEIS SOESTDIJK
In het voorjaar wordt het winnende plan voor Paleis Soestdijk bekend. 'Made by Holland' neemt het historische gebouw en het omringende landgoed voor 1,7 miljoen euro over van de staat. Het park rond het paleis wordt een proeftuin waar innovatie zichtbaar en beleefbaar wordt, belooft de nieuwe eigenaar. Het paleis zelf biedt ruimte aan tentoonstellingen.
Er komen ook horecagelegenheden op het landgoed. Op de eerste verdieping van het hoofdgebouw worden ruim twintig hotelsuites ingericht. Op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen 65 woningen. Het bosgebied dat nu nog is afgesloten, gaat open voor recreanten. Het duurt door vergunningsprocedures mogelijk nog tot 2019 voordat de herontwikkeling kan beginnen.
STATION DEN DOLDER
Geen groot project, maar mooi voor de gebruikers: in Den Dolder wordt het gerestaureerde station geopend. Het vervallen gebouw van ruim honderd jaar oud kon een opknapbeurt goed gebruiken.
ZEIST
De verbouwing van station Driebergen-Zeist is in volle gang. Het is een megaklus die in 2021 klaar moet zijn. Het nieuwe busstation wordt in september al in gebruik genomen en de nieuwe parkeergarage bij het station opent in november met wat kinderziektes. Er zijn problemen met het in- en uitrijden.
Het centrum van Zeist gaat ook op de schop. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. De rechter moet eraan te pas komen.
VIJFHEERENLANDEN
Leerdam, Zederik en Vianen worden definitief samengevoegd tot de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, die onderdeel wordt van de provincie Utrecht. Het Rijk stemt daarmee in op 6 oktober, al sputtert Zederik flink tegen. Nu liggen de gemeenten nog in twee provincies. De gemeentelijke herindeling betekent dus dat de provinciegrens gewijzigd wordt.
ZWEMBAD BILTHOVEN
Het nieuwe en veelbesproken zwembad in Bilthoven kan nog op weinig enthousiasme rekenen bij inwoners en waterpoloclub Brandenburg, blijkt tijdens een inloopavond eind oktober. Veel inwoners van de gemeente De Bilt balen dat er in de toekomst nog maar één bad is. Het kleine instructiebadje verdwijnt. In het grote bad moet plaats zijn voor zowel de recreatieve zwemmers als gehandicapten en waterpoloërs.
WOONWIJK BOVENDUIST
De gemeente Amersfoort zet de eerste stap voor een nieuwe woonwijk in de polder Bovenduist in Vathorst-West. Een grote meerderheid van de gemeenteraad steunt in augustus een principeakkoord, waarmee geld vrijkomt om de plannen nader te onderzoeken.
BELLOPAD
Nieuw in De Ronde Venen: het Bellopad. De 19 kilometer lange wandelroute loopt over de oude spoorlijn en gaat van Mijdrecht via Wilnis, Vinkeveen en Baambrugge naar Abcoude. Wandelaars doen in totaal vijf uur over de hele route, maar kunnen er ook voor kiezen om een deel te lopen. De route is vernoemd naar de beroemde locomotief die ooit op deze spoorlijn reed: de Bello.
MANDORA
De nieuwe wijk Mandora in Houten opent in mei. Het is een ecowijk, vormgegeven door de bewoners. Op het moment van de opening zijn de huizen in de duurzame wijk al bewoond.
GLOBAL CENTRE
De provincie en gemeente Utrecht dienen een bid in om het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) te huisvesten. Op slechts een half uur van Schiphol, naast Utrecht Centraal, denken de overheden in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs, de beste locatie te bieden aan het nieuw te vormen Klimaatinstituut.
WOUDENBERG
Het vernieuwde centrum van Woudenberg opent in juni. Op de Dorpsstraat tussen de Emmastraat en Prins Bernhardstraat is eenrichtingsverkeer ingevoerd. Hierdoor is ruimte ontstaan voor een aanliggend fietspad in de tegenrichting en een fietsstrook in de meerijdende richting. Daarnaast is de inrichting van het Poortplein die aansluit op de oversteek de Poort verbeterd, zodat de inrichting voor fietsers logisch en herkenbaar is. De Voorstraat tussen de N226 en de Kerkstraat is ingericht als fietsstraat.
WANDELROUTES
De provincie heeft er twee wandelroutes bij. Het Zoddenpad en Vredevoetpad in het Oostelijke Vechtplassengebied openen bij het Streekmuseum Vredegoed in Tienhoven.
ZONNEPANELENWEG
Autorijden over een wegdek van zonnepanelen. Verre toekomst? Niet als het aan de provincie Utrecht en BAM infra ligt. Ze komen met een pilot op de N401 bij Kockengen.
DE PALTZ
De kluizenaarsgrot en het omliggende doolhof op landgoed De Paltz in Soest zijn open voor het publiek. Het gebouw is gerestaureerd door Het Utrechts Landschap.
NOORDELIJKE RANDWEG
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de portemonnee trekt voor de Noordelijke Randweg Utrecht. Een motie daarover wordt in december Kamerbreed aangenomen.
De weg langs de wijk Overvecht vormt de verbinding tussen de A27 en de A2 en moet worden opgeknapt. Uitgangspunt daarbij is dat zowel de leefbaarheid als de doorstroming voor 2026 verbeteren. De provincie Utrecht wil samen met de gemeenten Utrecht en Stichtse Vecht en het rijk zoeken naar verbeteringen voor de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU) en de Zuilense Ring.
De opwaardering zou kunnen bestaan uit het ongelijkvloers maken van de verkeerspleinen en een verhoging van de snelheid van 70 naar 80 km/u. De gemeente Utrecht maakt hiervoor de plannen. De provincie Utrecht is een van de financiers en heeft 33,4 miljoen euro gereserveerd. Voor het gehele project is op dit moment 180 miljoen beschikbaar.
NIEUWE BUSSEN
Busvervoerder Syntus Utrecht zet nieuwe, 15-meterbussen van het merk Setra in. Dit betekent meer capaciteit voor de spitslijnen naar Utrecht Science Park. De bussen zijn voorzien van airco, wifi en stopcontacten. De oudere bussen verdwijnen uit het straatbeeld in de provincie Utrecht.
E-BOTEN
Op de Laak mogen vanaf 2020 alleen nog maar elektrische boten varen. Voor booteigenaren in Bunschoten en Amersfoort die in het toekomstige recreatiegebied willen varen verandert er veel. Ze moeten hun boot laten ombouwen of op termijn een nieuwe kopen.
CIYTREE
De eerste zogeheten CityTree in Nederland die een permanente plaats krijgt, staat komend jaar voor het Utrechtse Huis voor de provincie aan de Archimedeslaan in Utrecht. Vanaf het najaar 2018 krijgt deze 'boom' een vaste plaats tussen Amersfoort en Leusden langs de provinciale weg N226.
Een CityTree is een kunstwerk met een zitbankje en een verticale muur. Deze muur bestaat vooral uit mossen die vervuiling in de lucht als het ware opeten. Een CityTree kan de luchtkwaliteit met ongeveer 30 procent verbeteren. De mossen halen CO2, stikstof en fijnstof uit de lucht.
VLIEGBASIS
Park Vliegbasis Soesterberg wordt verkocht aan Utrechts Landschap. Het is de bedoeling om de bijzondere combinatie van natuur, militair erfgoed en cultuurhistorie voor de toekomst te beschermen, en bezoekers hiervan deelgenoot te maken. Utrechts Landschap betaalt 4,7 miljoen euro voor het 375 hectare grote natuurgebied.
FORTBROUWERIJ
De eerste fortbrouwerijopent op 13 oktober haar deuren voor het publiek. Duits&Lauret is gevestigd op het unieke torenfort Everdingen aan de lek. De opening van de brouwerij is het sluitstuk van de ontwikkeling van Fort Everdingen. De provincie Utrecht stimuleert ondernemerschap op de forten en wil zo bijdragen aan de versterking en verzelfstandiging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
VIANEN
De gemeente Vianen weet hoe de Voorstraat eruit komt te zien. De winkelstraat moet gezelliger worden en mensen moeten er niet alleen komen om snel boodschappen te doen. Daarom is er in de plannen meer ruimte voor terrasjes, groen en is de auto straks te gast.
De ondernemersvereniging reageert positief. Vooral het eenrichtingsverkeer en het toegankelijk houden van het nieuwe Noordplein valt in de smaak. In het voorjaar begint de uitvoering van de werkzaamheden.
Uiteraard kunnen we in 2018 nog veel meer vernieuwing tegemoet zien in provincie. RTV Utrecht zal het op de voet volgen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.