Omstreden plannen Fort Honswijk besproken in Houtense raad

SCHALKWIJK - De gemeenteraad van Houten praat vanavond over de plannen met Fort Honswijk. Het college wil van het gebied bij Tull en 't Waal een toeristische trekpleister maken die 100.000 bezoekers per jaar moet trekken. Maar die aantallen stuiten op verzet van onder meer omwonenden.
In de plannen van VVD-wethouder Herman Geerdes wordt onder meer gesproken over de komst van horeca, een wellnesscomplex en een congrescentrum. Met het geld dat de toekomstige bezoekers in het laatje brengen wil de wethouder de restauratie van Fort Honswijk bekostigen.

ONVEILIG

en Milieu Werkgroep Houten maken zich zorgen over de plannen. Ze zijn het ermee eens dat het fort gerestaureerd moet worden en dat iedereen ervan moet kunnen genieten. "Maar 100.000 bezoekers is te veel," zegt Linda Groeneveld, die in Tull en 't Waal woont. Ze maakt zich zorgen over de verwachte verkeersstroom. "Die mensen moeten allemaal over de Lekdijk. Dat zorgt voor onveiligheid. Er gebeuren nu al genoeg ongelukken op de dijk en er wordt niet gehandhaafd."

MOBILITEIT

In Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht reageerde wethouder Geerdes vanmorgen op de zorgen van de omwonenden. "We gaan ook investeren in de mobiliteit. We kijken of mensen via het water kunnen komen of met elektrisch vervoer." Of de Lekdijk mogelijk verbreed moet worden om de bezoekersstroom aan te kunnen wordt ook bekeken. "De dijk wordt sowieso aangepakt de komende jaren. We kijken of we het wegprofiel kunnen verbeteren," aldus de wethouder.
De voltallige coalitie van Houten wil dat het college niet te hard van stapel loopt met de herinrichting van Fort Honswijk. Daarvoor dienen VVD, CDA, PvdA en D66 vanavond tijdens de raadsvergadering een motie en een amendement in. De wethouder heeft aangegeven dat omwonenden en andere belanghebbenden betrokken zullen worden bij de toekomst van Fort Honswijk.

Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met omwonenden van Fort Honswijk
Verslaggever Robert Jan Booij in gesprek met de wethouder en omwonenden van Fort Honswijk