Paleis Soestdijk is vanaf vandaag van nieuwe eigenaar

BAARN - De sleutels van Paleis Soestdijk en het bijbehorende terrein in Baarn worden vanmiddag door het Rijksvastgoedbedrijf overgedragen aan particulieren. Ze gaan er in de toekomst met name tentoonstellingen en presentaties over innovatieve ontwikkelingen presenteren.
De initiatiefnemers ontwierpen het plan Made By Holland voor Soestdijk. Ze werden deze zomer door het Rijksvastgoedbedrijf uitverkoren uit de drie laatste kandidaten met ideeën voor het paleis dat zo belangrijk is in de geschiedenis van de Oranjes.
Het terrein moet straks ook een evenementencentrum voor het Nederlandse bedrijfsleven worden. Ook komen er werkruimten voor innovatieve projecten, een hotel en zelfs horeca en een bowlingbaan.
"We beginnen eerst met een grote restauratie. We willen het paleis weer toegankelijk maken op een nieuwe manier", vertelt Floris de Gelder, directeur van het paleis. "Maar we gaan op korte termijn ook zorgen dat er leuke dingen gebeuren voor de mensen, zo zijn we nu bezig met een escape room in een deel van het paleis."
Tijdens de feestelijke overdracht zetten staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en de nieuwe eigenaar vanmiddag hun handtekeningen onder de koopovereenkomst. Op de volledige gevel van het gebouw wordt daarna een korte lichtshow getoond.

BEZOEKERS

Het paleis is nu elf jaar open voor publiek en trok over die periode 1,1 miljoen bezoekers. Belangstellenden kunnen voorlopig ook gewoon blijven komen. Omdat de groep achter Made By Holland door vergunningsprocedures waarschijnlijk pas in 2019 fysiek aan de slag kan, blijven paleis en tuinen open voor publiek en worden er ook weer rondleidingen, concerten en tentoonstellingen georganiseerd.
In de kerstvakantie doen ze er nog eens schepje bovenop voor het publiek. De tuinen zijn dan van 17.00 tot 20.00 uur gratis open voor wie wil kijken naar een speciale videopresentatie op de gevel van het paleis. De korte show gaat over historie en toekomst.

ORANJES

Het paleis staat leeg sinds de dood van zijn laatste bewoner prins Bernhard in 2004, die het in 1937 met prinses Juliana had betrokken. Na dik drie eeuwen verloor Paleis Soestdijk met Bernhard zijn functie als jachthuis, zomerverblijf en uiteindelijk permanent woon- en werkpaleis van de Oranjes. Sinds 1971 is het paleis Rijksbezit.
Voor de prinsessen Beatrix, Irene, Margriet en Christina is het hun ouderlijk huis en de beelden van de koninklijke familie op het bordes tijdens de defilés op de koninginnedagen tot 1980 staan ook nog veel Nederlanders op de netvliezen gebrand.

Floris de Gelder over het nieuwe Paleis Soestdijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.