Celstraf voor zwijgende vechtersbaas uit Veenendaal

VEENENDAAL - Een 21-jarige man uit Veenendaal moet de gevangenis in voor zijn aandeel in een openlijke geweldpleging op Koningsdag 2016 in Arnhem. De rechtbank heeft hem vandaag een celstraf van drie maanden opgelegd, waarvan twee voorwaardelijk.
Twee broers van 14 en 18 jaar oud uit Lunteren kwamen destijds de achtkoppige vriendengroep van de Veenendaler tegen op de Ketelstraat. De oudere broer kwam in botsing met een van de mannen uit de groep, waarna hij werd uitgescholden. De man uit Veenendaal deelde een eerste klap uit aan de oudste broer, waarna de hele groep zich op het tweetal stortte.
De jongens zijn meerdere keren in hun gezicht en op het hoofd geslagen en meerdere malen op hun benen getrapt. De jongste broer kreeg ook trappen in zijn buik. Het geweld stopte pas toen omstanders ingrepen.
Tijdens de vechtpartij brak de oudste broer zijn neus en heeft de jongste broer zijn duim en ribben gekneusd. Beide slachtoffers kampen met een posttraumatische stressstoornis.

STRAF

De rechtbank acht de 21-jarige man verantwoordelijk voor het onstaan en voortbestaan van het geweld. Bij de hoogte van de straf speelt ook mee dat de man zich voortdurend op zijn zwijgrecht heeft beroepen, waardoor geen inzicht is gekomen in zijn beweegredenen.
De man moet zich bovendien laten behandelen voor zijn agressie. Hij zal regelmatig worden gecontroleerd op middelengebruik. Hij moet de broers een schadevergoeding van in totaal zo'n 9000 euro betalen.
De andere zeven mannen waren in september al veroordeeld tot werkstraffen voor hun aandeel in de vechtpartij.