NVM: "Volgend jaar rust op Utrechtse huizenmarkt"

PROVINCIE UTRECHT - Het einde van de overspannen woningmarkt in de regio Utrecht is in zicht. Dat zegt makelaarsvereniging NVM regio Utrecht. "Het is gezond dat de huizenmarkt wat meer in balans gaat komen", zegt voorzitter Jeroen ter Burg van de vereniging.
Veel zoekers op de woningmarkt zullen het herkennen; als je belt voor een bezichtiging is er al een bod uitgebracht. Makelaars hebben de afgelopen tijd overuren gedraaid en woningen werden soms voor ver boven de vraagprijs verkocht.

ONDERZOEK

RTV Utrecht deed samen met andere regionale omroepen en de NOS onderzoek naar de woningmarkt. Kopers moeten gemiddeld 14 maanden zoeken naar een woning en huurders zijn gemiddeld drie jaar aan het zoeken blijkt uit het onderzoek. Ook zegt bijna de helft van de ondervraagden dat ze geen geschikte woning kunnen vinden die ze kunnen betalen. De 'huizenkoopstress' zorgde zelfs voor extra
bij psychologen.
Maar vooral in steden als Utrecht en Amersfoort komt daar verandering in denkt de NVM. "Het is niet zo dat het direct volgend jaar anders is, maar we merken nu al dat er per huis dat te koop komt er minder bezichtigingen zijn", zegt Ter Burg.

GELUK

Epco Dijk kocht onlangs een woning in de Utrechtse wijk Hoograven. Hij zegt dat hij geluk heeft gehad, want na maanden zoeken en meerdere bezichtigingen is het hem toch gelukt om een geschikte woning te vinden. "Vrienden verklaren mij wel eens voor gek", zegt Dijk. "Zoveel geld betalen voor een woning, maar ik wilde heel graag in Utrecht wonen."
"De Bilt is een goed voorbeeld, als je kijk wat je daar voor een eengezinswoning betaald, daar koop je in Utrecht een arbeiderswoning voor", zegt Ter Burg. "Mensen kiezen dan nu toch vaker voor wat meer ruimte en mede daardoor komt er nu rust op de Utrechtse huizenmarkt."

Volgens de NVM wordt het volgend jaar een stuk rustiger op de huizenmarkt