Levensgevaarlijk: student loopt voor de grap met nepwapen door Utrecht

UTRECHT - Het is was bedoeld als grap. Maar het Openbaar Ministerie kan er niet om lachen. Een student liep met een nepwapen door Utrecht, om zijn huisgenoten te laten schrikken. Een vorm van humor die volgens het OM fatale gevolgen had kunnen hebben.
De 21-jarige man loopt vrijdagochtend met een neppistool over de Amsterdamsestraatweg. Een vrouw ziet het wapen en belt geschrokken de politie. In het bericht vertelt het OM dat gealarmeerde agenten de man zien lopen en tegen hem schreeuwen dat hij zijn handen omhoog moet doen. Dat doet hij niet. In plaats daarvan lijken zijn handen richting het wapen te gaan. De agenten mogen op dat moment schieten, maar doen dat niet. Ze roepen nog een keer dat de man zijn handen omhoog moet doen.

DRONKEN

Dan pas lijkt het erop dat de ernst van de zaak tot de student doordringt. Hij doet zijn handen omhoog. Net op tijd, want het had niet veel gescheeld of de agenten hadden geschoten, zegt de officier van justitie.
De student wordt aangehouden. Hij is dronken. De man zegt dat hij een grap wilde uithalen met zijn huisgenoten en daarom was hij met het nepwapen in zijn broekband onderweg naar huis. Waarom hij zijn handen niet omhoog deed toen de agenten daarom vroegen? Hij wilde laten zien dat het om een neppistool ging, zegt hij.

HORRORSCENARIO

Na zijn aanhouding beseft de man pas dat de grap had kunnen uitlopen op een horrorscenario, waarbij hij zelfs doodgeschoten had kunnen worden. Omdat hij zich realiseert hoe stom zijn actie was en meerdere malen zijn excuses heeft aangeboden, besluit de officier van justitie hem een alternatieve straf te geven.
De student moet een paper schrijven over wat er is gebeurd. Daarin moet hij uitleggen welke impact zo'n gebeurtenis heeft op de agenten en dat het voorval ook heel anders af had kunnen lopen. Het stuk wordt daarna beoordeeld door de officier. Als die het heeft goedgekeurd moet de student het persoonlijk overhandigen aan de agenten, met excuses. Daarna wordt de zaak geseponeerd.