2017: Utrechters maken zich grote zorgen over de woningmarkt

UTRECHT - Snel beslissen en overbieden om serieus kans te maken op een koophuis. Wie het afgelopen jaar op zoek was naar een woning herkent dit ongetwijfeld. De markt raakt oververhit en de oplossing is vooral: veel meer bouwen.
Het probleem concentreert zich met name in de grote steden. Makelaarsorganisatie NVM uit Nieuwegein waarschuwt begin dit jaar al voor verder oplopende huizenprijzen. De regio's Amsterdam en Utrecht zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de prijsstijging.
Er mag dan een stevig prijskaartje aan een gemiddeld huis hangen, mensen durven in ieder geval wel weer een huis te kopen. Tijdens de crisis hielden consumenten de hand op de knip, maar de Vereniging Eigen Huis ziet in de eerste maanden van dit jaar het vertrouwen in de woningmarkt toenemen. Dat is vooral te danken aan de licht gedaalde hypotheekrente. Ook de verdere stijging van de huizenprijzen helpt het vertrouwen vooruit.

WONINGTEKORT

Belangrijke oorzaak van de prijsstijging is het tekort aan woningen. NVM vindt daarom dat er jaarlijks 80.000
moeten worden bij gebouwd, met name in en rondom de steden.
Utrecht doet dat het afgelopen jaar al. Ruim 5000 extra woningen worden er gebouwd. De voornaamste doelstelling van het college is volgens wethouder Paulus Jansen dat er voor iedereen een fatsoenlijke woning te vinden is. Zo'n 35 procent van de nieuwbouw gaat daarom naar sociale huisvesting. Ook de middeldure huursector is momenteel een ontbrekende schakel op de woningmarkt in de Domstad. Ruim 2000 woningen met middeldure huur (tot 900 euro) moeten de stad ook voor mensen zonder hoog inkomen weer toegankelijk maken.

ZORGEN

RTV Utrecht ondervraagt voor de zomer 900 mensen naar hun ervaringen op de woningmarkt. De uitkomsten bevestigen het beeld dat de
groot zijn. 51 procent van de Utrechters die wil kopen, vindt geen geschikt huis dat binnen de mogelijkheden past. Op de huurmarkt is dat aantal zelfs 77 procent.
"Een koper moet snel met een bod komen", reageert één van de respondenten. "Doordat kopers elkaar moeten aftroeven ontstaat er weer een huizenbubbel." Een ander zegt: "Ik moet hoger bieden dan de vraagprijs. Zonder aankoopmakelaar wordt er niet gereageerd. Huizen op Funda zijn vaak al weg voordat je kan reageren."

HOOFD KOEL HOUDEN

In het eerste kwartaal van 2016 was de verkoopprijs van een huis in de gemeente Utrecht gemiddeld 239.000 euro. Een jaar later is dat al 276.000 euro. In Amersfoort ging dat gemiddelde in diezelfde periode van 253.000 naar 286.000. Niet alleen de huisprijzen in de populaire wijken van de stad Utrecht rijzen de pan uit. "Een goede jaren '30-woning in Bunnik, Odijk, Houten of omgeving wordt ook overboden. Ook met percentages als 5 tot 10 procent boven de vraagprijs", vertelt Bas de Vogel van ERA Makelaardij Utrecht.
Bij al dat overbieden is het juist belangrijk het hoofd koel te houden, dat zegt ook André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. Veel mensen voelen zich volgens hem opgejaagd door de makelaar. ''Als het huis nu wordt verkocht aan een ander ben je erg teleurgesteld, maar morgen komt er wel weer een ander huis. Hou je vast aan je principes en ga niet boven je budget. Als de bank zegt, dit is je limiet, dan kan je er ook bij een andere bank niet wat bij krijgen.''

NIEUWBOUPROJECTEN

De gekte op de woningmarkt betekent drukke tijden voor Utrechtse bouwbedrijven. Nadat in de crisis veel nieuwbouwprojecten in de ijskast zijn gezet, worden woningen nu weer uit de
.
Een bijzonder project is de geplande woningbouw in een gebied tussen het Merwedekanaal, het Beatrixgebouw en de Daalsetunnel. Er komen 3500 nieuwe woningen, kantoorgebouwen en ruimte voor ontspanning en vermaak. Ook durft Utrecht te kiezen voor creatieve woonoplossingen met de geplande 'verticale bossen'. Twee woontorens waarbij de beplanting is mee ontworpen op de balkons en de gevel.
Niet alleen Utrecht groeit, ook Amersfoort krijgt er naar verwachting de komende jaren tienduizenden nieuwe inwoners bij. Volgens de gemeente is nieuwbouw noodzakelijk om te groeien als stad. Wethouder Hans Buijtelaar: "Amersfoort blijft aantrekkelijk en de groeicijfers blijven omhoog gaan. Dan zul je moeten bouwen of een hek rond te stad te gaan zetten. Maar dat is niet de oplossing."

VERTROUWEN

Ondertussen gebeuren er door de overspannen woningmarkt soms gekke dingen. Zo blijkt begin van de zomer dat voor nieuwbouwhuizen in Leidsche Rijn Centrum geboden moet worden, terwijl daar normaal gesproken alleen voor geloot wordt.
De slechtere betaalbaarheid en het beperkte aanbod aan koopwoningen zorgt er in de zomer ook voor dat het vertrouwen in de woningmarkt iets daalt. De lage rente houdt het vertrouwen nog redelijk in stand. In het najaar brengt het CBS naar buiten dat huizen in de provincie Utrecht in een jaar tijd ruim 9 procent duurder zijn geworden. In de stad Utrecht ligt dat percentage nog hoger en telden kopers maar liefst 11 procent meer neer voor een huis ten opzichte van een jaar eerder.

UITDAGINGEN

In 2018 zal het ondanks de hoge vraagprijzen aantrekkelijk blijven om een huis te kopen. De hypotheekrente loopt naar verwachting licht op, maar blijft historisch gezien laag. De woningmarkt zal in het nieuwe jaar ook zeker een belangrijk onderwerp worden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen komend jaar. Het blijft een van de grootste uitdagingen waar gemeenten mee worstelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.