Natuurlijk Zoëy: op zoek naar de zeldzame zeearend

EEMNES - Een aantal vogelsoorten doet het momenteel steeds beter in de Eempolder bij Eemnes. Eddy bekijkt met vogeldeskundige Luc Hoogenstein de vogelstand in de polder. Ze wandelen naar de vogelkijkhut aan het Eemmeer.
De Eempolder is misschien wel het rijkste weidevogelgebied van Nederland. Juist de combinatie van open water, riet en grasland maakt het hier zo aantrekkelijk voor veel soorten. Met name de ganzen en wintereenden zoals de smient zijn hier in grote getale te vinden. En in het riet aan de oever van het Eemmeer zit regelmatig een groep baardmannetjes.
Luc: "De meeste soorten blijven stabiel en er zijn soorten die toenemen als gevolg van het goede weidebeheer hier. Bijvoorbeeld de grutto, de tureluur, de kemphaan en de watersnip. Als je die soorten in je gebied weet te krijgen dan doe je het goed".

ZEEAREND

Tot grote verrassing van de mannen is de eerste vogel die ze zien een zeearend. Luc: "Het zijn er hoogstens een of twee maar ze komen hier wel regelmatig terug. Ze komen op de eendengroepen af die je hier ziet. Veel eenden is veel voedsel is zeearend".
Later zien ze de zeearend zelfs jagen. Eddy en Luc zijn door het dolle heen. Eddy: "Dat heb ik niet vaak gezien een jagende zeearend op deze manier". Luc: "Ik heb nog nooit een zeearend op deze manier zien jagen".
Natuurlijk Zoëy is op RTV Utrecht te zien op zaterdag vanaf 13:30, elk uur opnieuw.

Natuurlijk Zoëy: vogels in de Eempolder

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.