Wethouder Geerdes onder vuur om Fort Honswijk

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
SCHALKWIJK - De voltallige oppositie van de Houtense gemeenteraad is helemaal klaar met wethouder Geerdes (VVD). Volgens de partijen drukt hij ten koste van alles zijn plannen met Fort Honswijk door en luistert hij onvoldoende naar omwonenden en milieugroepen.

MOTIE

SGP-fractievoorzitter Wouter van den Berg vroeg dinsdagavond tijdens een drukbezochte raadsvergadering aan Geerdes om vrijwillig het fortendossier over te dragen aan een andere wethouder. Toen hij weigerde werd direct een motie van afkeuring ingediend.
"We hebben er geen vertrouwen in dat deze wethouder het plan goed uitvoert. Omwonenden maken zich ernstig zorgen over de rust in het gebied, maar ze worden niet gehoord", aldus Van den Berg namens de voltallige oppositie.

STEUN

De motie kreeg uiteindelijk geen meerderheid omdat de coalitiepartijen de wethouder blijven steunen. Wel beloofde Geerdes dat hij opnieuw met omwonenden in gesprek wil.
"De relatie met hen moet beter en daar wil ik aan werken", aldus de wethouder.

FORTPLANNEN

Houten kocht vorig jaar
voor een symbolisch bedrag en wil er een toeristische trekpleister van maken met 100.000 bezoekers per jaar. Dat is nodig om de restauratie van het fort te kunnen bekostigen.
Omwonenden zijn bang dat dat ten koste van de natuur gaat. Ze verwachten ook enorme verkeersdrukte op de Lekdijk en andere toegangswegen.

COALITIE

De coalitiepartijen merken ook dat er veel tegenstand is en willen de omwonenden tegemoet komen door eerst het fort te restaureren en pas daarna te kijken hoe dat geld terug verdiend kan worden.
VVD-fractievoorzitter Stiekema: "Toen ik ooit voor de eerste keer op het fort liep, was ik meteen verliefd. Dat gevoel moet iedereen kunnen krijgen. Een uniek bouwwerk met enorm veel geschiedenis. Daarom is het belangrijk dat er een stichting komt die het fort kan gaan beheren."
De andere coalitiepartijen waren het daar mee eens.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.