Natuurlijk Zoëy: oefenen voor de Tuinvogeltelling

HUIS TER HEIDE - Nog een paar weken en dan is het weer zover: de Nationale Tuinvogeltelling. Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland komt op bezoek bij Eddy Zoëy om alvast te oefenen. De telling is in de winter want dan zijn de vogels goed zichtbaar en komen ze vaker naar de tuinen om extra voedsel te vinden.
Eddy heeft zijn tuin behoorlijk vogelvriendelijk gemaakt met vogelhuisjes, pindakaaspotten en graansilo's. Eddy: "Is het eigenlijk wel goed om de vogels bij te voeren?" Kees: "Het is in de winter in de bebouwde omgeving wel goed om te doen. Doordat wij zoveel natuur hebben weggehaald is er ook veel minder voedsel voor die vogels".
De telling duurt een half uur en alleen de vogels die er dan echt zijn mogen opgeschreven worden. Eddy: "Ik ben wel zo'n tuinvogelteller die dan stiekem een beetje baalt als die goudvink, die er regelmatig zit, er juist bij de telling niet is". Kees: "Ja dat is frustrerend als ie net in de tuin van je buren zit maar dan moeten je buren ook maar meetellen".

KRUISBEK

Eddy en Kees tellen onder andere mezen, roodborstjes, merels en een houtduiven. Kees: "De Tuinvogeltelling is voor iedereen leuk. Want er is altijd wel wat te tellen. Of het nou een grote bonte specht, twintig huismussen of gewoon een mooie zingende spreeuw is, het is allemaal gaaf. Naast de gewonere soorten zijn er nu vrij veel kruisbekken te vinden en het zou mooi zijn als deze ook in de tuinen worden geteld".
De Nationale Tuinvogeltelling vindt plaats op 27 en 28 januari. Natuurlijk Zoëy is op RTV Utrecht te zien op zaterdag vanaf 13:30, elk uur opnieuw.