Motorclub Bandidos verboden door rechter

UTRECHT - Motorclub Bandidos wordt verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vanochtend besloten. Volgens de rechter pleegt en stimuleert de motorclub geweld en worden geweldsincidenten van leden beloond.
Het OM vindt dat Bandidos Motorcycle Club als vereniging verboden moet worden en spande een rechtszaak aan. De rechter geeft het OM daarin gelijk en verbiedt de motorclub per direct. Het verbod geldt in Nederland voor zowel de nationale als de internationale vereniging.

UTRECHT

Motorclub Bandidos is sinds 2014 in Nederland gevestigd en heeft zogeheten chapters in verschillende steden. De mogelijke komst van de motorclub naar Utrecht veroorzaakte vorig jaar nog
van de Twijnstraat. De rivaliserende motorbende Hells Angels had daar al een afdeling en de buurt vreesde voor confrontaties.
Volgens het OM is een verbod voor alleen de Nederlandse afdeling niet voldoende. "De internationale structuur van de Bandidos MC maakt het noodzakelijk dat activiteiten van alle, ook buitenlandse Bandidos-leden in Nederland worden verboden", motiveerde het OM afgelopen oktober tijdens de behandeling van de zaak.

HOGER BEROEP

De advocaat van Bandidos meent dat een verbod inbreuk maakt op het "fundamentele recht op vereniging". De kans dat de motorclub in hoger beroep gaat is daarom "heel groot". Dat laat de advocaat van de motorclub weten.
"Een aantal keuzes van de rechtbank hebben mij verbaasd", aldus Marnix van der Werf. "Er zijn leden van Bandidos in bijvoorbeeld Marseille die geen weet hebben van deze rechtszaak hier, maar het verbod geldt nu dus ook voor hen."
Het OM onderzoekt overigens ook de mogelijkheden om motorclubs No Surrender en Satudarah te verbieden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.