Minder kerstkaarten verstuurd: sterft de handgeschreven kaart uit?

NIEUWEGEIN - 85 miljoen kerstkaarten verwacht PostNL dit jaar te bezorgen. Voor het postbedrijf is december de drukste maand van het jaar. Toch daalt het aantal kaarten dat we versturen ieder jaar weer. Vorig jaar stond de teller nog op 100 miljoen, dit jaar zijn het er dus waarschijnlijk 15 miljoen minder.
"Jaren geleden was dat wel anders," vertelt Rob Ruikes, procesmanager bij het sorteercentrum van PostNL in Nieuwegein. "We hebben zelfs pieken gehad van 240 miljoen kaarten." De oorzaak is duidelijk: steeds meer mensen sturen een kerstgroet via e-mail of sociale media, zoals Facebook of WhatsApp.

DRUK

In het sorteercentrum in Nieuwegein is het een drukte van belang, ziet ook verslaggever Robert Jan Booij, die vanmorgen een kijkje neemt op de plek waar deze dagen miljoenen kaarten voorbij komen. "Het ziet er nogal chaotisch uit. Als je hier voor het eerst komt, weet je niet waar je kijken moet. Overal staan, bakken, rekken, kasten met vakjes waar de medewerkers de kaarten sorteren."
De sorteerders hebben niet veel tijd om uitgebreid met Booij te praten. "Is het een leuke tijd, de kerstperiode?", vraagt hij. "Druk", is het korte maar duidelijke antwoord van een van de sorteerders. Intussen glijdt de post door zijn handen. "De helft is kerstkaartjes."

HET KAARTJE KOMT TERUG

De drukte tijdens de kerstperiode is nog steeds te merken bij PostNL, ondanks dat het aantal verstuurde kaarten ieder jaar met miljoenen daalt. Toch denkt Rob Ruikes niet dat de handgeschreven kerstkaart helemaal verdwijnt. Integendeel. Een kerstgroet brengen via sociale media is volgens hem maar een trend. "Ik denk dat de mensen straks wel weer denken: ik wil een fysieke boodschap laten landen. Daarmee komt het kaartje weer terug. Het wordt alleen maar weer meer in de toekomst."
Ook de pakkettenpost zorgt voor drukte bij PostNL. Veel kerstcadeau's worden online gekocht en worden bezorgd door het postbedrijf. Hoeveel pakketten er in de week voor de kerstdagen worden afgeleverd kan PostNL nog niet zeggen. In de week voor Sinterklaas bezorgde het bedrijf ruim 6,5 miljoen pakketten.

Verslaggever Robert Jan Booij neemt een kijkje in de drukte bij het sorteercentrum van PostNL in Nieuwegein