Drukke Leusderweg in Amersfoort wordt aangepakt

AMERSFOORT - De gemeenteraad van Amersfoort heeft gisteravond ingestemd met een plan om de drukke Leusderweg anders in te richten. Fietsers en voetgangers kunnen straks veiliger oversteken.
Op verschillende locaties komen verhoogde oversteekpunten, zodat auto's worden gedwongen om af te remmen. Bij het kruispunt Javastraat/Voltastraat komt bovendien een middengeleider, een rustpunt voor de overstekende voetganger in het midden van de weg tussen de twee rijrichtingen.

BLAUWE ZONE

De Leusderweg is een belangrijke toegangsweg naar het centrum van de stad voor het verkeer dat vanaf de A28 komt. Langs de weg zijn winkels, er rijden veel auto's en fietsers én er moet geladen en gelost worden. De VVD en GroenLinks hebben daarom twee jaar gewerkt aan een voorstel om de weg
.
Een grootschalige herinrichting van de Leusderweg kost twee miljoen euro. In dit plan zou de straat ook een blauwe zone krijgen, laad- en losplaatsen, een 30-kilometerzone en fietsstroken. Maar vorig jaar besloot het gemeentebestuur om in eerste instantie de meest urgente problemen op te lossen en hiervoor acht ton uit te trekken. De blauwe zone en de 30-kilometerzone komen er vooralsnog niet.

FIETSSTROKEN

GroenLinks en de VVD konden elkaar in alle punten die nu gerealiseerd worden vinden, maar de VVD zag de door GroenLinks gewenste middengeleider bij het kruispunt Javastraat/Voltastraat niet zitten. Dit gaat volgens de liberalen ten koste van elf parkeerplaatsen. In de uiteindelijke plannen wordt dit verlies gecompenseerd door zeven extra parkeerplekken elders in de straat.
Op de VVD na, stemde de raad gisteravond in met de middengeleider. Verder is afgesproken als experiment enkele parkeerplaatsen op bepaalde tijden aan te wijzen als laad- en loszone. Ook worden er fietsstroken aangelegd.
Over twee jaar worden de ingevoerde maatregelen geëvalueerd.