7 jaar cel geëist voor grootschalige drugshandel vanuit Eemnesser boerderij

EEMNES - Een digitale drugshandelaar uit Eemnes heeft vandaag een onvoorwaardelijke celstraf van 7 jaar horen eisen voor handel en uitvoer van hard- en softdrugs. Zijn huisgenote hangt 30 maanden cel waarvan 10 maanden voorwaardelijk boven het hoofd.
De 24-jarige Brandon M. en de 26-jarige Kim van H. werden vorig jaar november opgepakt op hun luxe woonboerderij aan de Wakkerendijk. Vanuit dat pand runden de twee een internationale online-shop voor drugs. Ze zouden volgens het Openbaar Ministerie voor zeker 500.000 euro aan middelen hebben verkocht.
De inval was op verdenking van een hennepkwekerij, de ontdekking van de online handel was een toevalstreffer. De twee hadden op dat moment een kilo mdma, ruim 2700 xtc-pillen, 13 gram cocaïne en anderhalve kilo hasj en wiet in hun bezit. Volgens de administratie was het huis onbewoond, maar er stonden wel regelmatig luxe auto's voor de deur.

VINGERWIJZEN

Tijdens de zitting wijzen de verdachten vooral naar elkaar. Volgens M. was zijn vriendin het brein achter de handel. "Zij kwam met bestellijsten aan, ik heb die geturfd." Van H. zou volgens hem worden bedreigd om drugs te verkopen.
Van H. beweert precies het omgekeerde, ze zou van niets hebben geweten. "Ik hield me alleen bezig met mijn paard. Ik heb een tennisarm, daarom kan ik ook niet zoveel."
Bovendien zijn ze het niet eens of ze de afgelopen jaren een stel waren. "We hebben vroeger weleens een relatie gehad, maar waren vorig jaar als broer en zus samen", vertelde zij. Op de vraag van de rechter waarom ze dan samen woonden, bleef ze het antwoord schuldig.
"Het doet mij heel veel pijn dat zij zegt dat ik in een andere kamer sliep, terwijl ik bij haar in bed sliep", reageerde M. "We deden alles samen, ook het verpakken en versturen van de drugs."

COMPUTERWERK

Van H. claimt dat M. altijd heeft gezegd zijn geld te verdienen met computerwerk. Ze kreeg geld van hem om de huur te betalen en boodschappen te doen, blijkt ook uit bankgegevens.
Het OM heeft geprobeerd aan te tonen dat de ict-diensten waar M. zich mee bezighield een dekmantel waren voor de drugswinsten. B. houdt vol dat zijn producten erg goed verkochten, de officier van justitie vindt de bedragen voor de diensten verdacht hoog. De financiële transacties vonden plaats via alphabay op het darknet.

BITCOINS

Op een rekening van de door M. opgerichte stichting De Driesteden is binnen een paar maanden voor ongeveer 600.000 euro aan bitcoins binnengekomen. Het digitale geld werd direct doorgesluisd. Het OM ziet geen enkel bewijs dat M. ooit zelf legaal bitcoins heeft aangekocht. Hij heeft 41 bankrekeningen, waarvan 20 lopende.
Volgens M. zou op zijn laptop ontlastende informatie te vinden zijn, maar hij zegt de toegangscode te zijn vergeten. B. houdt vol dat hij in 2012 met legaal verdiend geld bitcoins heeft gekocht. De politie vermoedt dat de verdachte valse facturen gebruikte om de werkelijke bron van het geld te verhullen. In ieder geval heeft hij zijn winst niet opgegeven aan de belasting, constateerde de rechtbank.
De advocaten van beide verdachten hebben vandaag meer tijd gevraagd voor onderzoek naar de laptop, maar de rechter heeft dat verzoek afgewezen. Het afgelopen half jaar zou er genoeg tijd zijn geweest om naar de toegangscodes te kijken, maar B. heeft daarin geen enkele stap genomen.

POSTKANTOOR

De verdachten hebben afstand moeten doen van alle drugsgerelateerde goederen die in beslag zijn genomen. Daar horen ook de drugswinsten bij en de goederen die daarmee zijn gekocht. Justitie heeft bij de huiszoeking vorig jaar beslag laten leggen op onder meer een Landrover, een Jaguar en een
. Naast de drugs werd daar een soort postorderkantoor aangetroffen met sealmachines, verpakkingen en enveloppen.
Er zijn ook enveloppen met verzonnen retouradressen verzonden. Een onschuldige man is gedagvaard door justitie in Oekraïne, omdat zijn adres misbruikt is.

STRAFEIS

Het Openbaar Ministerie verwijt beide verdachten tegenstrijdige verklaringen te hebben gegeven. In zijn eerste verklaring wees M. naar een zigeunersbende uit het oosten van het land, nu geeft hij Van H. de schuld. De officier van justitie acht beide verhalen ongeloofwaardig.
Van H. klinkt al niet veel betrouwbaarder, meent de aanklager. De vrouw claimt dat de drugshandel afspeelde in een deel van het huis waar zij bijna nooit kwam. Volgens de officier was de drugshandel zo omvangrijk en zichtbaar, dat het onmogelijk is dat zij er niets van af wist.
Het OM ziet M. als de grote man achter de drugshandel. Hij hield volgens de officier geen rekening met de schadelijke gevolgen van drugsgebruik en heeft de internationale samenleving schade toegebracht.
Van H. was wel op de hoogte, maar de officier acht het niet bewezen dat ze actief meedeed. Wel was ze betrokken bij het witwassen, omdat ze een gezamenlijke huishouding hadden en samen grote aankopen deden. "Ze profiteerde heel bewust mee van de criminele winsten, heeft op geraffineerde wijze meegedaan aan het witwassen en leidde een luxe leventje."

ENKELBAND

M. heeft na zijn aanhouding 274 dagen in hechtenis gezeten en mag de uitspraak in vrijheid afwachten, met een enkelband. De rechtbank doet op 24 januari 2018 uitspraak.

7 jaar cel geëist voor grootschalige drugshandel vanuit Eemnes

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.