Lidia uit Woerden draagt al een jaar dezelfde jurk

WOERDEN - Veel vrouwen moeten er niet aan denken: een jaar lang elke dag dezelfde jurk dragen. Lidia van Bodegraven uit Woerden doet het toch. Ze wil daarmee aandacht vragen voor eerlijke en duurzame kleding.
"De grondstoffen voor kleding worden vaak met gifstoffen vermengd", zegt Lidia. "Dat is heel slecht. En mensen die de kleren produceren werken twaalf uur per dag en krijgen er vaak geen eerlijk loon voor."

VOEDSEL

Om toch wat variatie in haar outfit te krijgen combineert Lidia de jurk met andere kledingstukken. Ze heeft overigens twee exemplaren van de jurk: één voor in de was en één om aan te trekken.
De jurk is milieuvriendelijk en er is volgens de Woerdense een normale prijs voor betaald. Lidia vindt het opmerkelijk dat er nog weinig belangstelling is voor duurzame en eerlijke kleding. "Er is wel aandacht voor vlees en welke invloed dat heeft op het milieu. Kleding loopt daarin wat achter. Er zijn minder films over. Er wordt minder over geschreven."

DANSJE

De Woerdense probeert het tij te keren. Ze schrijft over duurzame kleding op haar
en haalt met haar actie
op voor Solidaridad.
Op 31 december doet Lidia de jurk voor het laatst aan. "Om twaalf uur 's nachts gaat de jurk uit. En dan doe ik een dansje!"
Ze sluit niet uit dat ze de jurk ooit weer gaat dragen, maar in het nieuwe jaar gaat hij voorlopig even de kast in.

Lidia vertelt waarom ze haar jurk een heel jaar draagt