De Kwestie: een beloning voor goed vuurwerkgedrag, stom idee of slim bedacht?

Jongeren in Wijk bij Duurstede
Jongeren in Wijk bij Duurstede © RTV Utrecht / Annebelle Schneemann
WIJK BIJ DUURSTEDE - Prullenbakken, speeltoestellen en verkeersborden zijn elk jaar rond de jaarwisseling weer doelwit van jonge vuurwerkvandalen. En dat kost gemeentes best veel geld. Wijk bij Duurstede wil daarom iets nieuws proberen. Als jongeren minder slopen, krijgen ze in 2018 iets leuks cadeau. Maar heeft zo'n aanbod zin? De Kwestie ging naar een expert én vroeg het op straat: beloning voor goed vuurwerkgedrag, stom idee of slim bedacht?
Het plan om jongeren te belonen als ze minder slopen, komt uit de koker van wethouder Hans Marchal. Hij heeft de jeugd in Wijk bij Duurstede een aanbod gedaan: als de vuurwerkschade onder de 10.000 euro blijft, gaat het verschil naar de jongeren met daar bovenop een bonus van 1000 euro. Dus als er voor 6000 euro kapot is gemaakt, wordt er voor 10.000 - 6000 = 4000 euro, plus 1000 euro bonus is 5000 euro aan iets leuks uitgegeven, zoals bijvoorbeeld een skatetoestel.

MICHA DE WINTER

Micha de Winter is lector jeugd aan de Hogeschool Utrecht en hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht. Hij vindt het plan van de gemeente lovenswaardig en interessant maar twijfelt wel of het pedagogisch helemaal goed is doordacht. Volgens hem wordt nu 'normaal' gedrag, namelijk het niet opblazen van verkeersborden met vuurwerk, beloond. En dat is niet de bedoeling, aldus De Winter: "Eigenlijk zou je juist positief gedrag moeten belonen." Liever had de pedagoog gezien dat Wijk bij Duurstede jongeren zou aanmoedigen om bijvoorbeeld een feest voor iedereen te organiseren om ze vervolgens daarvoor te belonen.

KOSTEN STRAATMEUBILAIR

Vorig jaar was de gemeente Wijk bij Duurstede 13.000 euro aan vuurwerkschade kwijt. Straatmeubilair vervangen, is namelijk niet goedkoop. Zo kost het aanschaffen en neerzetten van een nieuwe prullenbak de gemeente 500 euro. Goedkoper is een hondenpoepbak voor maar 425 euro. Een opgeblazen verkeersbord kost 250 euro terwijl een kapotte lantaarnpaal de belastingbetaler 1000 euro kost. Het duurste is een gesloopt speeltoestel: afhankelijk van de schade komt dat neer op 300 tot 2500 euro.
Bekijk nu De Kwestie via deze link of vanaf donderdagavond op RTV Utrecht. Vrijdag overdag wordt de uitzending op tv herhaald.

Belonen van weinig vuurwerkschade: een slim idee?