Onderzoeksraad onderzoekt reïntegratie tbs'ers na dood Anne Faber

DEN DOLDER - De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoeken hoe tbs'ers en gevangenen met een psychische stoornis terugkeren in de samenleving. Er wordt vooral gekeken naar hoe rekening wordt gehouden met de veiligheid van de samenleving. Aanleiding is de dood van Anne Faber.
De burgemeester van Zeist, Koos Janssen, had om het onderzoek gevraagd. Hij legde bij de raad het verzoek neer om de veiligheid en leefbaarheid in Den Dolder te bekijken, naar aanleiding van de verdwijning en dood van Anne Faber. De zaak veroorzaakte veel onrust in Den Dolder en omgeving.
De Onderzoeksraad heeft besloten het onderzoek breder te trekken en zal in algemene zin kijken naar het systeem en de manier waarop forensisch psychiatrische patiënten terugkeren in de maatschappij. Ook wordt gekeken naar hoe bijvoorbeeld een burgemeester en de politie hierbij betrokken worden.

MICHAEL P.

De 25-jarige Anne Faber verdween dit najaar na een fietstocht. Na een vermissing van bijna twee weken, werd haar lichaam op 12 oktober gevonden in een natuurgebied in Zeewolde.
Michael P. zit vast op verdenking van betrokkenheid bij haar vermissing en dood. Het OM denkt dat hij haar heeft verkracht en gedood. P. zat ten tijde van de verdwijning van Anne Faber in een kliniek in Den Dolder. Daar werkte hij aan een terugkeer in de maatschappij na een eerdere veroordeling.