Bunnikse ondernemers in actie voor zieke Iris (23)

© Inneke de Vries
BUNNIK - Van een druk leven als student en model, naar dag en nacht aan bed gekluisterd door de ziekte van Lyme. Het is de schrijnende situatie van de 23-jarige Iris Melssen uit Bunnik.
Een peperdure stamceltherapie in Duitsland kan genezing betekenen, maar die wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. Om hun zieke dorpsgenote te helpen besloten vier Bunnikse ondernemers daarom een actie te organiseren.
Hulp is hard nodig, want het gaat slecht met Iris. In de zomer van 2014 werd ze gebeten door een teek. "Binnen veertien dagen was ze een wrak", vertelt moeder Inneke aan RTV Utrecht. "Ze kon bijna niks meer en lopen ging moeilijk. Toen heeft ze vijf antibioticakuren gehad, maar die sloegen helaas niet aan. Nu ligt ze alleen nog maar op bed en moet ze volledig door mij verzorgd worden."

HOGE KOSTEN

De artsen in Nederland kunnen niks meer voor haar doen, maar een stamceltherapie in Duitsland zou uitkomst kunnen bieden. De kosten daarvan, zo'n 35.000 euro, zijn alleen niet zomaar op te hoesten. Er is een
opgezet om de behandeling toch mogelijk te maken. "Inmiddels staat de teller op zo'n 6.500 euro", aldus Inneke. "En met die actie van de ondernemers wordt het hopelijk nog veel meer."
Marcel Nagel is één van die initiatiefnemers en hoefde niet lang na te denken toen hij het verhaal van Iris zag. "Dat raakt je gewoon. We zijn allemaal vaders die dit hebben opgestart. Dus we hebben contact opgenomen met elkaar en toen zijn we gaan kijken wat kunnen we gaan doen en hoe gaan we dat doen."

DONATIES

Dat werden twee
, één op 31 december en één op 17 januari. "Het idee is bij beide dagen ongeveer hetzelfde: we organiseren een veiling met livemuziek en gezelligheid bij eetcafé De Bank & Co. We hopen op die manier zoveel mogelijk donaties binnen te slepen."
Marcel roept ook de Bunnikers zelf op om eigen acties te starten en Iris op die manier te helpen. "We moeten gewoon met z'n alleen gaan zorgen dat die behandeling mogelijk is. Uit alle hoeken en gaten moet geld komen, en heel Bunnik moet mee doen. Dat hoor je te doen voor een dorpsgenoot."

HOOP

Iris en haar ouders zijn geraakt door de stroom aan hulp die op gang is gekomen en zien de toekomst iets rooskleuriger in. "Ik vind het geweldig, dat ze zich zo inzetten. Ook voor Iris, zij krijgt toch weer een sprankje hoop op deze manier."
Met een beetje geluk is het geld snel bij elkaar en kan Iris in maart starten met de behandeling in Duitsland. Moeder Inneke hoopt dan ook dat 2018 een beter jaar wordt voor haar dochter. "Ook al is het maar één keer per dag een wandeling. Of gewoon wat frisse lucht of een boekje lezen. Het begin van een nieuw leven, daar hopen we op."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.