IJsselstein stopt samenwerking met Montfoort: "Het was niks, is niks en wordt niks"

IJSSELSTEIN/MONTFOORT - De gemeente IJsselstein stopt met de ambtelijke samenwerking met Montfoort. Een raadsvoorstel in IJsselstein daarover werd gisteren met 13 stemmen voor en 10 stemmen tegen aangenomen.
De samenwerking had beide gemeenten geld moeten opleveren, maar IJsselstein kwam er veel te laat achter dat dit 1,5 miljoen euro meer kostte dan begroot. Dit zette de samenwerking onder druk, waardoor gisteren werd besloten te stoppen met de samenwerking. De motie kwam van de VVD en vond steun bij CDA, PvdA en de Lokale Democraten IJsselstein (LDIJ).

REACTIES

Fractievoorzitter Jos Pel (D66) is teleurgesteld. "De aanloopkosten voor deze samenwerking lopen inderdaad op, maar er zou na 2 à 3 jaar zo'n half miljoen euro per jaar overblijven, waardoor we de investering zouden terugverdienen. Maar blijkbaar gaat de last voor de baat uit."
Volgens fractievoorzitter Ronald Koehorst van de LDIJ liep de samenwerking totaal niet. "Het was niet alleen de bestuurskracht die achterbleef, maar inmiddels tikken we al een kostenoverschrijding van 5 miljoen euro aan." Koehorst denkt dat dit alleen nog maar zou oplopen.
Het aantal gemeentelijke samenwerkingen loopt de afgelopen jaren überhaupt terug, zegt Koehorst. "Dat komt omdat er geen controle en sturing op zit. Als je niks controleert en zelfs niet in staat bent om een gezamenlijk e-mailadres te organiseren en je houdt vast aan eigen gemeenten en je koppelt niks terug, dan gaat de een na de ander op z'n snuit."

VALSE START

Volgens D66 heeft de samenwerking een valse start gehad. "Gisteren is het rapport besproken over hoe het beter kan. Dit rapport hebben wij als college volledig omarmd. We wilden doorpakken. Stoppen met deze samenwerking was voor ons geen optie, maar blijkbaar vond een aantal andere partijen van wél."
Koehorst blijft bij z'n standpunt over de ambtelijke samenwerking. "We zijn er al vier jaar mee bezig. Het was niks, het is niks en het wordt niks."

CRISES

De ambtelijke samenwerking leidde eerder dit jaar al tot de val van het
. Aanleiding was dat bekend werd dat de samenwerking 1,5 miljoen euro duurder was uitgevallen dan afgesproken. Eind augustus was er opnieuw onrust doordat het
stapte. Wethouder Van den Berg vond dat er ingrijpende maatregelen nodig waren om de samenwerking met Montfoort te laten slagen.