2017: drie doden bij stijgend aantal woningbranden

PROVINCIE UTRECHT - Ook in 2017 zit de brandweer in de regio Utrecht niet stil. Alleen al voor woningbranden moest tot nu toe meer dan 450 keer uitgerukt worden. Drie personen kwamen dit jaar door brand in hun huis om het leven.
De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) ziet een lichte stijging in het aantal woningbranden ten opzichte van vorig jaar. Volgens Jurriaan van Wakeren van de VRU rukte de brandweer in heel 2016 uit voor 410 woningbranden. "De teller staat nu dus al op 450, maar dat aantal valt op zich nog wel mee als je bedenkt dat er in de provincie zo'n 500.000 huishoudens zijn."

UITRUKKEN

Naast de woningbranden was de brandweer dit jaar ook druk met branden in bedrijven en in de openbare ruimte. Volgens de VRU hebben de 67 brandweerposten in de provincie halverwege dit jaar in totaal 1379 keer te maken gehad met een uitruk voor brand. Over een paar weken maakt de brandweer de balans op voor heel 2017. In dit overzicht staan we stil bij de branden die dit jaar het meeste indruk maakten.

LINDSEY

Op zaterdag 14 januari gaat het mis in de Gounodstraat in Amersfoort. Bij een woningbrand komt de 11-jarige
om het leven. Al snel wordt duidelijk dat er opzet in het spel is. De politie pakt de halfzus van Lindsey op. Bij de rechtszaak wordt duidelijk dat de halfzus, Thi H., ruzie had met haar moeder. Daarom stichtte zij brand in de woning. Ze wist alleen niet dat Lindsey op zolder lag te slapen. H. krijgt van de rechter uiteindelijk zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging.

KIPPEN

Bij een pluimveebedrijf aan de Laagerfseweg in Woudenberg breekt op vrijdag 16 juni brand uit in een schuur met 80.000
. Alle dieren komen daarbij om het leven. Boven het bedrijf hangen grote, zwarte rookwolken en de brand is in de wijde omgeving te ruiken. De brandweer spreekt van een grote brand. Het vuur ontstaat rond acht uur 's ochtends. Daarna slaan de vlammen al snel uit de tweelaagse kippenschuur.

FATALE WONINGBRAND

In Zeist moet de brandweer op woensdag 6 juni uitrukken voor een
aan de Titus Brandsmalaan. De 76-jarige bewoonster van het huis overleeft de brand niet. De brandweer brengt de vrouw nog wel naar buiten om te koelen, maar dat mag niet meer baten.

ASBESTBRAND

Op zondagavond 29 oktober is bedrijventerrein de Liesbosch in Nieuwegein het toneel van een grote
. Hierbij komt asbest vrij, maar volgens de brandweer is er geen gevaar voor omwonenden.
Ondernemers in Nieuwegein klagen na de brand over gebrekkige communicatie. Het asbest heeft zich namelijk verder verspreid dan gedacht. Diverse wegen, waaronder de N408, worden daarom afgesloten. De bedrijventerreinen Laagraven en De Liesbosch zijn hierdoor niet of nauwelijks bereikbaar. Volgens ondernemers loopt hun totale schade in de miljoenen, maar is de gemeente niet goed bereikbaar.

TUSSENWONING

Opnieuw een woningbrand in Zeist. Op 7 november woedt op de bovenverdieping van een
in de wijk Nijenheim een grote brand. De vlammen slaan naar buiten en korpsen uit omliggende gemeenten worden opgeroepen. De voorkant en de achterkant van het huis staan in lichterlaaie. Na onderzoek blijkt dat het vuur in de keuken is ontstaan.

ONDERZOEK

Omdat bij woningbranden de meeste slachtoffers vallen, doet de Veiligheidsregio Utrecht er dit jaar extra onderzoek naar. Volgens Jurriaan van Wakeren van de VRU ontstaan woningbranden vooral tijdens het stoken, koken én bij elektrische apparaten. "Denk dan aan schoorsteenbranden, brand in de frituurpan en bij wasmachines, drogers en vaatwassers. Het zijn vooral apparaten waar veel warmte vanaf komt. Ons advies is dan ook: zorg dat de ruimten waar de apparaten staan stofvrij zijn en zorg dat de warmte weg kan."
Van Wakeren ziet ook een voorzichtige trend ontstaan. "We zien steeds vaker dat brand ontstaat bij kleine apparaten met accu's en batterijen. Over de oorzaken weten we alleen nog niet genoeg. Wel is het gebruik van de originele lader aantoonbaar veiliger."
Van Wakeren heeft nog meer tips die ervoor moeten zorgen dat het aantal woningbranden in 2018 daalt. "Als je kookt, blijf er dan altijd bij staan, onderhoud elektrische apparaten goed én sluit 's nachts alle deuren in huis. Als er dan brand uitbreekt, zorgen de dichte deuren ervoor dat de verspreiding van vuur en rook vertraagt. Dat geeft je gegarandeerd meer tijd om te vluchten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.