Utrecht kan starten met bijstandsexperiment

UTRECHT - De weg is vrij voor een veelbesproken bijstandsexperiment in de gemeente Utrecht. Ontvangers van een uitkering krijgen hierbij met veel minder regels te maken. De gemeenteraad stemde vandaag in met een technische aanpassing zodat het experiment kan worden uitgevoerd.
Utrecht gaat een proef doen met verschillende groepen die een uitkering krijgen. Voor elke groep gelden andere regels. Met het experiment wil wethouder Victor Everhardt onderzoeken wat het effect is als mensen meer regie krijgen en zelf plannen kunnen maken om betaald werk of vrijwilligerswerk te vinden. Ook wordt gekeken naar het effect op de gezondheid, op eventuele schulden en of mensen tevreden zijn met de eigen situatie.

ONDERZOEK

De gemeente wil onder meer achterhalen wie het snelst weer aan het werk komt en wie het langst gebonden blijft aan een uitkering. Het onderzoek heet
. Het wordt uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Utrecht. In de regio doen de regionale sociale dienst Kromme Rijn Heuvelrug (De Bilt, Bunnik, Utrechtse Heuvelrug, Zeist en Wijk bij Duurstede) en Fermwerk (Woerden en Bodegraven) mee. In februari 2018 start de werving van deelnemers aan het experiment.

WETHOUDER BLIJ

Wethouder Everhardt is verheugd dat het experiment definitief doorgaat. "Ik wil graag nieuwe wegen onderzoeken waarmee we bijstandsgerechtigden aan werk of andere activiteiten kunnen helpen. De regels in de Participatiewet zijn best ingewikkeld en streng voor bijstandsgerechtigden. Ik wil graag weten wat het effect is als we het op een andere manier aanpakken."

VOORWAARDE

Het bijstandsexperiment liep eerder dit jaar
op. Het ministerie van Sociale Zaken stelde als voorwaarde dat eerst de Verordening over de tegenprestatie in de bijstand werd aangepast. Dat is nu gebeurd en de raad is akkoord met de aanpassing. Belangrijkste wijziging is dat het woord 'vrijwillig' is komen te vervallen. De woorden 'stimuleren tot' en 'ondersteunen bij' worden vervangen door 'opdragen naar vermogen'.
De verordening voldoet nu aan de wettelijke eisen, maar het Utrechtse bijstandsbeleid blijft ongewijzigd. De aanpassing heeft dan ook geen gevolgen voor bijstandsgerechtigden.
Het CDA Utrecht is blij dat het voorstel over de tegenprestatie is aangenomen door de gemeenteraad.
"Hierdoor wordt het mogelijk om een tegenprestatie te vragen van bijstandsgerechtigden. Helaas zal het college er niets mee gaan doen, terwijl de tegenprestatie een heel goed middel is om bijstandsgerechtigden te blijven betrekken bij de samenleving. Het is tijd voor verkiezingen om deze maatregel wel echt door te kunnen voeren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.