Misbruik ov-studentenkaart strenger bestraft

UTRECHT - Studenten die klaar zijn met hun opleiding en bewust met hun ov-studentenkaart blijven reizen, krijgen vanaf 2019 een hogere boete. Dat schrijft minister Van Engelshoven aan de Tweede Kamer.
Voor vergeetachtige studenten die per ongeluk hun kaart een paar dagen te lang gebruiken, gaat de boete juist omlaag. Nu betalen studenten die hun OV-kaart niet opzeggen, bijna 100 euro boete. Binnenkort wordt dat 75 euro.
Studentenvakbond LSVB in Utrecht vindt de boetes nog steeds te hoog: "Want uit onderzoek weten we dat het voor een groot gedeelte om oud-studenten gaat, die niet eens weten dat ze nog een studentenkaart hebben."
Als de ov-chipkaart na de studie niet wordt opgezegd maar ook niet gebruikt, volgt geen boete meer. Studentenorganisatie ISO in Utrecht is vooral met die maatregel erg blij: "En verder vinden wij het vooral belangrijk dat de communicatie naar studenten toe verbetert. Dus het kan niet zo zijn dat je als student niet goed weet dat je ov-kaart stop moet zetten omdat er onvoldoende communicatie komt maar je wel ineens een dubbele boete moet gaan betalen en een rekening van 300 euro krijgt."
De minister wil met de maatregelen het aantal boetes terugdringen. Daarom krijgen studenten ook tien in plaats van vijf dagen de tijd om de ov-kaart in te leveren na uitschrijving bij de opleiding.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.