Fietsers en voetgangers Den Dolder veilig onder spoor door

DEN DOLDER - Op de Tolhuislaan in Den Dolder is sinds gisteren een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel geopend. Het is het eerste onderdeel van een stappenplan om de spoorwegovergang daar veiliger te maken.
ProRail en de gemeente Zeist zeggen dat omwonenden, bedrijven en belangengroepen bij het ontwerp zijn betrokken. Er komt eind januari nog een officiële openingshandeling.
De overgang in Den Dolder is zo gevaarlijk dat ProRail haar het liefst zou sluiten. De gemeente is daar op tegen omdat het noorden en het zuiden van het dorp dan van elkaar afgesneden zouden raken.
Momenteel wordt een groot verkeersonderzoek gehouden waaruit moet blijken welke situatie in de toekomst het veiligst zou zijn. Mogelijk wordt de overgang afgesloten voor autoverkeer en wordt een nieuwe weg aangelegd tussen de Andreas Foxlaan en de Nieuwe Dolderseweg.
Als voor dat laatste scenario wordt gekozen, betaalt ProRail de kosten voor het fietstunneltje. Als de weg voor auto's open blijft, draait de gemeente voor die kosten op.